Is suiker verslavend?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zitten stoffeb in die je gelukkig läat voelen, en je krijgt snel veel energie. Daardoor zou het verslavend kunnen zijn, net als chocola.

Suiker zorgt ook voor het vrijgeven van dopamine in de hersenen. Wel in mindere mate dan drugs. Maar suiker stimuleert de aanmaak van dopamine zoals vrijwel geen andere voeding dat doet. Suiker veroorzaakt een korte high. Er gaat voor een ‘suikerjunkie’ niets boven een donut of glas frisdrank. Een continue zoektocht naar de volgende ‘zoete happy high’. Is suiker verslavend? En dit beloningssysteem wordt niet alleen geactiveerd door voeding. Sociale activiteiten, seks en drugs zijn maar een paar voorbeelden die het beloningssysteem activeren. Maar wanneer het beloningssysteem continu geactiveerd wordt, starten er een reeks ongelukkige gebeurtenissen. Het verliezen van de controle, hunkering en een verhoogde tolerantie voor suiker. Laten we nog even terug gaan naar die hap van iets zoets. Die bereikt via je maag je darmen. En wat denk je? Daar zitten ook suiker receptoren. Het zijn geen smaakpapillen maar ze sturen wel signalen naar je hersenen dat je vol zit. En dat je lichaam meer insuline moet aanmaken om de extra suiker die je eet te verwerken. Dopamine speelt een belangrijke rol is ons beloningssysteem. Het is een belangrijke chemische neurotransmitter. Dat wil zeggen dat dopamine ervoor zorgt dat zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Er zitten veel dopamine-receptoren in de voorhersenen. Maar ze zijn niet gelijkmatig verdeeld. Bepaalde gebieden bevatten dichte groepen met receptoren. Je zou dit een soort ‘dopamine hotspots’ kunnen noemen. Deze zijn onderdeel van ons beloningssysteem.

Bronnen:
https://gezondafvallen.nl/suikerverslaving...

Suiker heeft geen lichamelijk verslavende effecten, zoals bepaalde drugs hebben. Je lichaam heeft zelfs suiker nodig, je hersenen lopen op glucose. Het kan geestelijk wel erg verleidelijk zijn, maar als je het jezelf niet verbied en zorgt voor voldoende volwaardige voiding, heb je er vaak al minder trek in. Toegevoegd na 2 minuten: Er word de laatste tijd vaak beweerd dat je van suiker dik word. Maar dit is niet waar, je word te dik van een overschot aan kcal, dit kan uit elke energiebron zijn (koolhydraten, eiwitten, vetten). Suiker is wel iets wat in combinatie met vet uitnodigd om veel van te eten.

Bronnen:
http://jelmerdeboer.nl/suikervrij-eten-is-...
http://jelmerdeboer.nl/suikervrij-eten-is-...
http://urbanantonio.com/25-things-you-shou...

Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs gebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken. Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we eten, waardoor we gemotiveerd zijn om te eten. In een omgeving waarin het niet moeilijk is om aan eten te komen leidt dat soms tot meer eten dan gezond voor ons is.

Jazeker, probeer maar eens te stoppen met suiker (en dan echt alle suikers, kijk voor de grap eens op de verpakkingen, bijna overal wordt tegenwoordig suiker aan toegevoegd!), wedden dat je afkickverschijnselen krijgt? Je lichaam gaat er om vragen!

Ja. Dat is wetenschappelijk bewezen. Fabrikanten steken een goede smaak in suiker en steken suiker overal in, waardoor je het heel lekker gaat vinden. Toegevoegd na 1 minuut: Ook als je probeert te stoppen met suiker, zal dat de eerste weken aanvoelen als de hel. Dat bewijst hoe erg een lichaam aan suiker verhangen kan zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100