Staan er tegenwoordig minder vaak E nummers vermeld op voedsel produkten?

die indruk heb ik.
E-nummer hebben een slecht imago.
Zit er minder kunstmatige troep in voeding de laatste jaren??

Weet jij het antwoord?

/2500

E-nummers betekenen niet (atomatisch) "kunstmatige troep", maar zijn internationale codes voor erkende, goedgekeurde toevoegingen en hulpstoffen. Zo hebben volslagen natuurlijke ingredienten als bietenrood, citroenzuur, caramel, azijnzuur of agar agar allemaal een E-nummer. Ze worden aan voedsel toegevoegd om de kleur, de substantie of de houdbaarheid etc. te verbeteren. De hysterie rondom E-nummers is feitelijk ongegrond. Maar die hysterie geeft wel opening voor een aantrekkelijke commerciele kant ; in plaats van het E-nummer wordt vaker gewoon de stof zelf genoemd, en de fabrikanten hebben de term "natuurlijke" ingrediënten ontdekt. Dat zijn chemisch gezien EXAXT dezelfde hulpstoffen, alleen in plaats van in een reageerbuis worden ze nu gemaakt door genetisch gemodificeerde bacteriën . (Zie bijvoorbeeld deze heerlijke aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over "natuurlijke aroma's"). Het is dus een commerciële keuze ; de klant wil voor de gek gehouden worden, en de fabrikant levert ;-)

Bronnen:
http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waard...

Een E-nummer is een Europese goedgekeurde hulpstof. E-nummers hebben een slecht imago, maar lang niet alle E-nummer zijn slecht. Het heeft immers niets voor niets goedgekeurde hulpstof. Zoals u zelf ook al aangaf hebben E-nummers een slecht imago. Fabrikanten hebben dus liever niet dat er een hele waslijst aan E-nummers opstaat. Fabrikanten zijn echter wel verplicht om te melden wat er in een product zit. Dit lossen ze op door de naam van de stof op te schrijven in plaats van het E-nummer. In plaats van E330 zal er citroenzuur staan. Want wat zou u zelf eerder kopen? E330 of citroenzuur? Soms doen ze dit ook andersom. Toen bekend werd dat de kleurstof karamel volgens sommige bronnen kankerverwekkend is, hebben sommige fabrikanten er bewust E150d opgezet. Fabrikanten zullen er dus altijd iets opzetten waardoor hun product gezonder, beter of lekkerder lijkt. In werkelijkheid zit er nog hetzelfde in, alleen nu onder een andere naam. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Zonnebloempie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100