Waarom wordt naast het keukengerei waar je bijvoorbeeld een hamburger mee omschept, ook een pannenlikker en een paletmes "spatel" genoemd?

Dus wat is nou exact een "spatel" ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een spatel een zwak gedefinieerd woord is. Of beter gezegd vele definities kent. Zo heeft een dokter een spatel. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tongspatel De bakker (paletmes) https://nl.wikipedia.org/wiki/Spatel_(glazuren) De kok https://nl.wikipedia.org/wiki/Bakspatel De schilder https://www.google.nl/search?q=schildersspatel&biw=1745&bih=977&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMInOi3gL7sxgIVRVoUCh3GJwHm Maar toch zie je steeds "dezelfde" vorm en ook vaak dezelfde werking. In mijn ogen is je eerste afbeelding 100% een spatel, een paletmes is per definitie een spatel en de pannenlikker het enige twijfelgeval waarbij ik echter geen argument kan vinden om het geen spatel te noemen (behalve dan dat pannenlikker veel duidelijker is). Toegevoegd na 3 uur: Met deels dank aan gerardkh Er is een verschil tussen paletmes en spatel(glazuren). Een paletmes is strikt gesproken een instrument om verf mee te mengen. (de twee rechtse) https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildersmes#/media/File:Two_painting_knives_and_two_palette_knives_on_a_palette.JPG De bakker gebruikt ongeveer hetzelfde voorwerp en zou het dan beter glazuurspatel noemen.

Een spatel is in mijn ogen een ding met gleufjes erin, maar er zijn ook gesloten spatels. Die met gleufjes zijn meer om dingen uit de olie te scheppen,, bij voorbeeld kroketten, en de geslotene om iets op te scheppen, bijvoorbeeld hamburgers uit de koekenpan. Je 2de afbeelding is een pannenlikker. Daarmee haal je iets van de binnenwand van een pan, bij voorbeeld een dikke saus of gehakte spinazie. Toegevoegd na 1 minuut: Dat men het allemaal "spatel" noemt is eigenlijk fout en een slordigheid met de taal.

Een spatel is een stuk gereedschap of spaan, lepel e.d. met plat, bot uiteinde om mee te smeren, schrapen, roeren enz. Het is dus terecht dat dit allemaal spatel genoemd wordt.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/spatel

Een spatel is een platte lepel. Een pannelikker is geen spatel en ook je paletmes is geen spatel. Toegevoegd na 4 minuten: Je paletmes is plat mes met gaten en geen lepel maar net als een gewoon mes kun je het wel misbruiken als lepel

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/spatel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100