Kleurstoffen, in tegenstelling tot wat andere GV’ers aangeven, mogen absoluut niet worden toegevoegd aan brood en soortgelijke producten, dat is bij wet verboden (artikel 3 van de Warenwetregeling Gebruik van kleurstoffen in levensmiddelen) Dat geldt overigens voor veel andere producten zoals deegwaren (gnocchi, pasta, enz.)
Wat wél kan, en daar ontstaat de verwarring, is een grondstof gebruiken die uit zichzelf een kleur heeft (b.v. malt, ei, wortel, kruiden, tomaat, paprika, spinazie…) Er zijn een paar uitzondering gemaakt in de wet voor enkele streekproducten met een specifieke aanduiding, die karamel mogen bevatten als kleurstof (b.v. maltbrood), maar in strikte zin is het gebruik van échte kleurstoffen verboden.
Je vraagt ook of donker brood minder gezond is dan aangenomen, en dat is ook niet zomaar te beantwoorden. Als je donker brood maakt puur op basis van donkere ingrediënten die niet een gezond zijn, dan is dat brood ook niet gezonder, maar als de donkere kleur (met of zonder donkere grondstoffen) gezonde grodnstoffen bevat die bijdragen aan de donkere kleur, dan is het wél gezond.
Het is dus een kwestie van vragen, en ingrediënten lezen.