Ik heb gisteren bosbessen geplukt. Dacht ik. Want ze smaken heel zuur-bitter, etc. (zie uitleg). Wat voor bes heb ik dan geplukt??
Ik heb gisteren bosbessen geplukt. Dacht ik. Want ze smaken heel zuur/bitter, hebben doorzichtig vruchtvlees en een geelachtige, dikke pit in het midden. Wat voor bes kan dit zijn? De plant lijkt heel erg op de wilde bosbes, ze groeien solitair aan de plant, alleen de besjes hebben een niet zo'n 'kontje' als de bosbes. http://www.goeievraag.nl/vraag//recent-onderzoek-uitgewezen-5e-smaak.107Hopelijk weet iemand mij te helpen!
( Digitalis purpurea) bevat onder andere digitoxine en digitaline, voornamelijk in de groene bladeren en zaden, waardoor inname van 2-3 g gedroogde blaadjes al dodelijk kan zijn. Wolfskers:
De wolfskers is één van de meest giftige planten van ons continent. Alle delen van de plant bevatten grote hoeveelheden tropane alkaloïden. De glanzend zwarte bessen met paars zijn voor kinderen het gevaarlijkst omdat ze hun giftigheid niet kenbaar maken door een vieze smaak, maar wat zoetig smaken. Twee van die bessen kunnen bij kinderen al fatale gevolgen opleveren. Men claimt dat de wortels het meeste gif bevatten. Dat moet wel heel veel zijn omdat men ook heeft ondervonden dat het eten van één enkel blad al dodelijk kan zijn
Inmiddels heb ik na research op internet waarschijnlijk de bes gevonden, voor degenen die nog nieuwsgierig waren.
Het was de Sleedoorn, zeer waarschijnlijk. Niet giftig, trouwens.
Zie deze website: http://utrechtseheuvelrug.punt.nl/content/2010/09/bessen-giftig-of-niet
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.