Welke smaak heeft peper?

Zoet, zout, zuur of bitter

Weet jij het antwoord?

/2500

peper heeft een hete smaak.

Dat is umami, een smaak die tegenwoordig ook bij je rijtje thuishoort.

Smaak is heet, maar peper voeg je toe om de geur denk ik. In feite stimuleert het hitte en zuur gevoelige ionenenkanalen die een pijnsensatie teweeg brengen. De geuren komen het best tot hun recht met zwarte peper in een pepermolen, terpenen zijn daarbij belangrijk, maar er zijn vele andere geuren die vrijkomen.

Peper is van nature zoet. Het is familie van de paprika. Het verschil zithem in de capsaisine, die pijnigt de zenuwen, het branden. Hoe meer capsaicine hoe heter. Capsaicine voel je allen met je mond, ogen en anus.

Peper geeft een pikante hete smaak die als scherp kan worden ervaren. Ligt eraan wat voor peper je neemt. Witte peper is pikant, maar iets aromatischer dan zwarte peper. Die is wat scherper. De groene peper die, geconserveerd in azijn of zout water, in potjes te koop is is milder van smaak. Er is ook een roze peper, die althans zo genoemd wordt. Het is echter geen peperfamilielid maar eerder een nootjeslid. Gedroogd is hij ook eerder donkerrozerood of soms bruinrood. De korrels hebben ook geen pittige pepersmaak maar een warm aromatische, bijna zoete, licht pikante smaak. Je ziet de roze-rode korrels vaak zitten in de 4 seizoenen pepermengsels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100