Hoe ziet een theeservies uit de tijd dat thee nog luxe was er uit?

Ik ben op zoek naar een servies dat komt uit de tijd wanneer thee nog echte luxe was.
Ik weet ook niet in welke tijd thee echte luxe was, een antwoord daar op zou me ook al verder helpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In Europa raakte het drinken van thee eerst in de 17e eeuw geleidelijk aan in zwang; in de 18e eeuw volgde een ware explosie in de consumptie ervan. (zie in bron 3) De serviezen waren van (Chinees) porselein of van zilver. E zijn in Nederland diverse musea (zie in bron 2) die serviesgoed hebben uit de tijd van de VOC. (zie voor afbeeldingen op de website van het Groninger museum, in bron 1)

Bronnen:
http://www.aziatischekeramiek.nl/items/vie...
http://www.servies.com/nederlandse-musea
http://www.voc-kenniscentrum.nl/prod-thee.html

Thee wordt vanaf ongeveer 1610 naar Nederland vervoerd vanuit China door de VOC. In diezelfde tijd importeerde men ook Chinees aardewerk en porselein en dat kwam in de mode. Thee werd dus gedronken uit chinees aardewerk of porselein. Omdat chinees servies duur was, ging men dat in Nederland namaken.

Thee was luxe in de tijd van de VOC toen de schepen voeren tussen Nederland en o.a Indonesie China Japan. Die brachten thee mee terug. En veel meer als nu zal men niet nodig hebben gehad: theepot met comfoor. Kop en schotels en roomstelletje voor suiker en melk/room Omdat thee luxe was, werd natuurlijk geen simpel materiaal gebruikt maar echt porselein of zilver

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100