Zijn slibtongetjes jonge tongen of is het een ander ras?

Ik dacht altijd jonge tongetjes, maar nu hoorde ik dat het een ander ras kleine tongen is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zijn kleine zeetongen. Je schrijft het als sliptong. Volgens Taaladvies: Het woord sliptong is vermoedelijk etymologisch verwant met de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt; sliptongen worden gevangen met een sleepnet. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij sleepharing 'met een sleepnet gevangen'. In sliptong kan sprake zijn van klinkerverkorting (sleep - slip), zoals in: greep - grip, kneep - knip, streep - strip, snede - snit. Toegevoegd na 1 minuut: Het is dus zeker geen andere soort. Toegevoegd na 4 minuten: Het wordt dus vaak fout geschreven. Voorstanders van de sliBtong (schrijfwijze) zeggen dat de tong onder het slib vandaan komt, maar dat lijkt me onlogisch.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tong_(vis)
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/745/
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/s...

Sliptong is een kleine soort zeetong. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt. Beide maten tong heten in het Latijn Solea solea. Het zijn dus dezelfde soort vissen.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/s...
http://www.visenseizoen.nl/vis/sliptong

Een sliptong is geen apart soort maar een babytong, het is eigenlijk een ondermaatse vis .In verschillende restaurants worden ze goedkoper verkocht dan volwassen tong. Eigenlijk een soort kindermoord dus, die de visstand niet ten goede komt.

Een sliptong is dezelfde Noordzeetong als de tong die wij als zodanig kennen. Tong wordt gevangen met een sleepnet dat over de bodem sleept en een sliptong is net nog groot genoeg om niet door de mazen van het net te 'slippen'. Indien hij door de mazen heen slipt, is hij te klein om te mogen verkopen als 'sliptong'. Zij moeten dus wél voldoen aan een bepaalde maat. Sliptong is de kleinste maat tong die gevangen mag worden, maar soms worden ze wel heel klein aangeboden en dan spreekt men van ondermaatse tong. De minimale maat moet 24 cm. zijn. In feite zijn de sliptongetjes nog niet volgroeide tongetjes de kleutertjes van de gewone volgroeide tongen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100