hoeveel zout zit er in een soft ijsje ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Momo heeft gelijk dat alleen woord als 'softijsje' lastig is om te bepalen hoeveel deze aan zout bevat. Toch (vanuit ook eigen ervaring een tijd eerst Natriumloos en later beperkt dit dieet van een diëtiste) herinner ik me nog dat deze in de lange lijst bovenaan stond! Veel mensen vergeten dit...zout bestaat uit twee delen namelijk: natrium en chloride (NaCl = 'ons keukenzout'). Samen vormen ze het gewicht van zout. Zout is bijna 2,5 x zo zwaar als natrium. Dan is 1 gram natrium: ca. 2,5 gram keukenzout Ons lichaam heeft ongeveer 2 gram zout nodig per dag, maar we gebruiken geregeld al 11-14 gram per dag (merendeels onbewust)! Zout-beperkt dieet is zorgen dat je dagelijks niet veel meer dan 3 gram zout gebruikt en een 'gezond streven' is 5-6 gram. (Volgens nieuwe onderzoeken is overigens niet met zekerheid nog duidelijk dat zout een "boosdoener" is bij bv hoge bloeddruk , oedeem of meer van dit soort klachten, dit terzijde en hoorde ik van mijn nefroloog vorige keer) ;) Wat je vraag betreft? Zou goed moeten zoeken in boekjes hier of googlen, maar een softijsje en dan per 100 gram zal niet veel meer of minder zijn dan slagroom of roomijs... (slag)roomijs/NATRIUMgehalte = 78 mg per 100 gram,...reken dus maar uit ;)

Dat is niet te zeggen. Softijs is geen merknaam. De samenstelling is bij iedere fabrikant anders. Er zal nauwlijks zout in zitten, maar helemaal uitsluiten zou ik het niet. Wanneer je de verschillende soorten bekijkt, dan zul je merken dat, ondanks de vele verschillen, vrijwel alle soorten ijs uit dezelfde grondstoffen bestaan. Deze stoffen noemen we de basisstoffen van het ijs. De belangrijkste bestanddelen zijn: – Water - 65 tot 85 procent. – Lucht (volume) - 25 tot 50 procent. – Melkvet - 0,05 tot 18 procent. – Vetvrije (droge) melkbestanddelen - 6 tot 14 procent. – Plantaardige vetten – Emulgatoren/suikers - 10 tot 18 procent. – Stabilisatoren of verdikkingsmiddelen - 0,1 tot 1,5 procent. Behalve deze algemeen voorkomende bestanddelen zijn er ook stoffen die kenmerkend zijn voor een bepaalde soort ijs. Die stoffen noem je de hulpgrondstoffen. Hier zijn een paar van die hulpgrondstoffen: – Kippenëieren en eiproducten. – Vanille en vanille-extracten. – Cacaopoeder of andere cacaoproducten. – Koffie-extracten of cichorei. – Essences en geur- en smaakstoffen. – Vruchten en noten of hieruit bereide producten. – Kleurstoffen. Onder smaakstoffen zou je zout kunnen nemen. Maar dan hangt het dus af van de fabrikant.

Bronnen:
http://passie.horeca.nl/fav/IJs.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100