De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. De zwarte zijn dan ook zachter en wat sterker van smaak.
De olijf die wij kennen is eigenlijk één soort, Olea europaea (olijfboom). Deze is wel door kruising in zeer veel varieteiten te verkrijgen. Afhankelijk van de varieteit en plaats kunnen er smaakverschillen ontstaan.
Maar smaakverschillen zullen vooral ook onstaan door de behandeling. Je kunt olijven niet zo eten, ze moeten minstens een jaar in een zoutbad. het productieproces bepaalt grotendeels de smaak naast of je groene (onrijpe) of zwarte (rijpe) vruchten gebruikt.
Toegevoegd na 2 minuten:
In Griekenland alleen al wordt minstens 6 variëteiten gebruikt: elitses (klein van formaat, met weinig vruchtvlees), kalamata (grote zwarte olijf), thasos, Ionische groene en throumpes (gerimpelde olijven). De gebruikte varieteit is ook van invloed op de smaak.
Toegevoegd na 5 minuten:
En om het nog verrassender te maken: je kunt van groene ook zwarte olijven maken via een oxidatieproces.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olea
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olijf
-
http://www.youtube.com/watch?v=ySOgh7rcilw