Max 24 uur houdbaar, paar uur later nog steeds houdbaar?

Ik heb gisteren een pak krieltjes geopend, waarvan ik maar de helft nodig had. De andere de helft heb ik in de koelkast bewaard. Ze zijn na openen nog max 24 u houdbaar. Maar inmiddels zijn de 24 uur overstreken (met ong 2 uur). Kan ik het dan nog veilig eten, die max 24 uur houdbaar klinkt zo strikt.

Toegevoegd na 8 minuten:
Ik vergat te schrijven damoet ik dan niet extra voorzichtig zijn?t ik ook zwanger ben, vandaar dat ik zo pietluttig doe. ( bedankt voor de reacties tot nu).

Toegevoegd na 10 minuten:
Bovenstaande klopt niet, weet niet hoe ik het weg kan halen.
Het moet zijn: Ik vergat te schrijven dat ik ook zwanger ben, vandaar dat ik zo pietluttig doe.
Moet ik dan niet extra voorzichtig zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

gewoon je neus en ogen gebruiken. het lijkt me niet dat het kwaad kan, die paar uurtjes, dus als het nog goed ruikt en er nog goed uitziet, gewoon gebruiken. er wordt al veel te veel eten onnodig weggegooid.

Ja hoor, je kunt ze dan nog eten. De fabrikant zet een houdbaarheidsdatum en tijd op de verpakking omdat hij dat vaak verplicht is. Voor de veiligheid zet hij er een kortere houdbaarheidsdatum en tijd op. Maar zo'n korte tijdsoverschrijding kan echt geen kwaad. Smakelijk eten! Toegevoegd na 56 minuten: Je schrijft dat je zwanger bent. In dat geval zou ik wel wat voorzichtiger zijn. Hoewel ik denk dat het niet echt kwaad kan, zou ik bij ook maar enige twijfel die krieltjes niet meer gaan gebruiken. Denk immers ook aan je gemoedstoestand. Straks blijf je maar piekeren: Had ik die krieltjes maar niet gegeten...!

je moet het nooit zo nauw nemen met die houdbaarheidsdatums, die staan er omdat het moet. Vaak is er als je de houdbaarheidsdatum overtreed met niet al te lange tijd alleen maar een kleine smaakverandering aan de hand, of zelfs niets. En over de krieltjes gesproken, ik neem aan dat je die gaat bakken dus dan dood je al die eventuele bacteriën wel hoor! Toegevoegd na 1 minuut: mijn vader zegt altijd, zolang er geen schimmel op zit en het stinkt geen uur in de wind in het prima te pruimen!

Ook al denk ik dat je ze best nog kunt eten is het belangrijk dat je je gevoel volgt. Als het niet goed voelt eet ze dan niet. Die paar euro zijn dan niet meer belangrijk. Als jij de rest van de avond een rotgevoel hebt en jezelf niet prettig voelt zou ik ze gewoon weggooien en kiezen voor iets waar je jezelf fijn bij voelt. Geniet van je zwangerschap, goed dat je zo goed voor jezelf zorgt!

Als je zwanger bent moet je inderdaad voorzichtiger zijn. Ik zou het daarom in dít geval niet meer doen. Waarom: in de krieltjes kan zich Listeria ontwikkelen. De kans is heel klein dat je werkelijk ziek wordt (je moet denken aan tientallen mensen die dit krijgen per jaar in Nederland) maar áls je ziek wordt bestaat er kans op spontane abortus. Het is dus een heel klein risico, maar wel met potentieel veel grotere gevolgen nu je zwanger bent. Heb je de krieltjes wel gegeten: als je er niet ziek van bent geworden (en dat zal niet, die kans was immers heel klein) is er niets aan de hand. Spontane abortus komt voor als gevolg van het doodziek worden van deze bacterie, niet het in contact komen met deze bacterie op zich. Overigens, ik zag eerder het advies staan om je neus te gebruiken om voedsel te beoordelen: vooral als je zwanger bent is het belangrijk om te weten dat je *niet* altijd aan voedsel kunt zien of ruiken dat het te veel bacteriën bevat.

Zoals mijn voorgangers ok al schrijven, gewoon je neus gebruiken. Als ik krieltjes over heb, stop ik ze gewoon in de vriezer, gaat prima. Ingevroren in de pan, op half hoog vuur met deksel erop laten ontdooien, dan deksel eraf en lekker bruin bakken. Werkt perfect!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100