Waarom worden insecten vaan in zijn geheel gegeten en worden bijvoorbeeld garnalen wel gepeld?

Garnalen lijken in veel opzichten veel op (volwassen) insecten, zoals sprinkhanen. Toch worden insecten vaak met schaal en al gefrituurd, gebakken, etc. Garnalen worden vrijwel altijd gepeld gegeten. Zijn insecten ook te pellen, en zo ja, waarom doet men dat niet?

Toegevoegd na 6 minuten:
*vaak

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zijn beide geleedpotigen. Maar het verschil zit hem in de substam, en een garnaal hoort bij de schaaldieren. Schaaldieren hebben een hard uitwendig pantser en bestaat uit chitine met een hoog kalkgehalte. Vandaar dat je ze moet pellen. Sprinkhanen behoren tot een andere substam en hebben dat pantser niet.

Er is een verschil tussen garnalen (schaaldieren) en insecten, maar dat verschil is kleiner dan je denkt. Beide hebben een chitinepantser en een zachte binnenkant. Garnalen kun je rauw pellen, maar gekookt is makkelijker (en ook lekkerder), omdat het vlees dan steviger is. Ik vind niets over het eten van ongepelde garnalen, dus vermoedelijk is dat schild te dik / te hard om te kunnen eten. Maar je kunt het gerust proberen ; giftig is het niet. Bij sprinkhanen (het ene insect is het andere niet, en er zijn honderden eetbare soorten) haal je normaliter eerst de vleugels en pootjes er af, en na frituren kun je ze in hun geheel gewoon eten. Lekker knapperig. (Mag je zelf proberen ; ik ben nog niet zo ver....) . Ook kakkerlakken worden gepeld voor het eten. Dat we meelwormen bijvoorbeeld zo kunnen eten komt omdat ze geen schild hebben. Die zijn dan ook beduidend ' makkelijker' om mee te beginnen als je insecten wilt eten. Veel insecten zijn van binnen voor ene nogal groot gedeelte vloeibaar, waardoor pellen NA garing meer voor de hand ligt dan daarvoor., Maar alleen bij een dik schild is dat dus nodig. Net als bij garnalen. Sprinkhanen worden overigens in China wel vliegende garnalen genoemd. De smaak schijnt er ook wat op te lijken. Maar helemaal in zijn geheel opeten ? Dat is misschien een stoer trucje, maar zeker niet de gangbare wijze om insecten te verorberen. Je vraag gaat dus uit van een onjuiste aanname : men pelt insecten WEL. Hetzij voor het klaarmaken, hetzij aan tafel. (Zoals je ook gare garnalen pas aan tafel kunt pellen)

Bronnen:
http://www.insectcentre.com/food
https://www.leontien.nl/artikel/1372/leont...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100