Als diabeet neem ik voor onderweg altijd een paar bananen mee, dit zou niet goed zijn, is dat zo?

Als diabeet moet je geregeld eten en sommige mensen moeten ook nog insuline spuiten.
I.p.v. gewoon eten zou je dextro of bananen kunnen nuttigen.

Als je nou niet kunt spuiten, wat is dan wijsheid, al dan niet ter vervanging te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij niet hoeft te spuiten, hoef je eigenlijk ook niet per se iets te eten mee te nemen,. Je kunt wellicht wat kort ontje krijgen als je suiker zakt, maar in een coma zul je niet raken. Dat is wat anders als je diabetes 1 hebt of insuline-afhankelijk bent. Bananen zijn snelle suikers, dus an sich een prima 'back-up' om mee te nemen. Een chocoladereep of wat druivensuiker is ook goed. Maar noodzakelijk is dat zelden of nooit, zeker niet als je gewoon regelmatig gezond eet, vooral langzame koolhydraten (volkorenbrood enzo). De snelle suikers die het leven van een type-1-diabeet kunnen redden, zijn de dood voor het dieet van een type-2-diabeet dat liever calorie- en suikerarm is. Als je een niet- insulineafhankelijke type 2 - diabeet bent, is het meenemen van bananen inderdaad niet zo'n goed idee. De kans dat je ze nodig gaat hebben om een hypo of coma te voorkomen is zo om en nabij de 0,0. De kans dat je ze op gaat eten terwijl je al genoeg gesnoept hebt die dag, nadert eerder de 100. ALS je dus iets mee wil nemen, kies dan voor iets dat je niet te lekker vindt, makkelijk uit zicht kan bewaren, en lang houdbaar is. (Bananen voldoen vermoedelijk aan alle drie niet.) Druivensuiker is dan vaak de beste keus ; met wat geluk zit het zelfde rolletje tien jaar later NOG in je handtas. Met type 2 diabetes moet je al terughoudend zijn met fruit vanwege het enorme suikergehalte , en mag je idealiter echt maar 2 porties fruit per dag. 1 normale banaan ZIJN al twee porties. (q portie = wat past in het kommetje van je hand) En ze zijn hooguit een dag of wat houdbaar; je gaat toch niet al die bananen die je niet nodig hebt weggooien ? Slecht plan dus inderdaad. Je mag best af en toe een banaan, als fruit bij de maaltijd of als tussendoortje, maar niet elke dag, en ZEKER niet als ' extraatje' . Het is een van de vele redenen waarom type 2-diabeten zo vreselijk veel moeite hebben met afvallen.

Bananen en ook ander fruit is juist heel goed voor diabeten, zolang het maar niet in combinatie met vet gegeten wordt. Doordat er dan ook vet in het bloed aanwezig is, remt dat de opname van glucose in de cellen, waardoor het bloedsuiker (te) hoog blijft. Fruit is vezelrijk, het zorgt niet voor een piek in het bloedsuikergehalte. Geraffineerde suikers moeten diabeten juist wel vermijden (iedereen eigenlijk). Een koolhydraatrijk, vezelrijk en vetarm dieet is heel goed voor diabeten en dan is insuline spuiten niet meer nodig.

Het meeste gezonde voedsel ter wereld, is voedsel dat rechtstreeks en onbewerkt (liefst rauwe groenten en fruit) uit de natuur komt. Het is verstandig, zeker als diabeet om zuivel, rood vlees en vooral de zetmeelrijke producten (pasta, brood etc.) en geraffineerde suikers, te vermijden. Dit zijn suikers die ontdaan zijn van alle vitaminen, mineralen en vezels, waardoor je lichaam deze niet goed kan verwerken. Er zijn meerdere gevallen bekend van mensen die een 'raw vegan' lifestyle zijn aangegaan en hiermee hun diabetes hebben overwonnen. (niet alleen diabetes, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die kanker en andere ziekten ermee overwonnen hebben) Check youtube onder 'raw vegan diabetes' voor voorbeelden. Ik zeg niet dat je meteen raw vegan moet gaan, en het klinkt misschien wat overdreven, maar ik raad je aan er eens wat over te zoeken. Een goede inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=9bge-OkyN3E Toegevoegd na 2 minuten: Trouwens: raw vegan is een koolhydraatrijk (groenten en fruit), vetarm en vezelrijk 'dieet', eiwitten kun je halen uit noten, zaden en groene bladgroenten zoals spinazi en boerenkool.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100