Ik maak me zorgen om mijn eetgedrag, heb ik een eetstoornis?

Ik worstel al jaren met het feit dat ik te zwaar ben. Als klein kind was ik al wat 'steviger'. Ik heb tot groep 8 echter geen overgewicht gehad. Wel kookte mijn moeder en oma vroeger altijd wat anders voor me, want ik lustte veel niet. Ik dronk veel frisdrank en at veel snoep en chips. Van mijn 12e tot 16e werd het een gewoonte om alleen frisdrank te drinken, chips te eten, zelf eten kopen (veel gefrituurd en veel hartige snacks) en niet te bewegen. Als er niks (voor mijn smaak) lekkers in huis was werd ik al snel boos. Nu heb ik dat nog. Ik ben toen ik 17 was 14kg afgevallen door gezonder te eten en meer te bewegen. Ik telde de minuten af tot ik weer kon eten en wachtte altijd met eten totdat mijn maag rammelde. Ik at toen 3 maaltijden per dag en 2 snacks. s' Avonds at ik niet meer en leidde ik mezelf af met films kijken en boeken lezen. Alles kwam er echter weer aan toen ik terugviel in mijn oude gedrag. Nu ben ik 20 en heb ik meerdere pogingen tot afvallen gedaan. Zodra ik wakker word bedenk ik me al wat ik ga eten. Hoeveel? Hoeveel koolhydraten? Hoeveel vetten? Hoeveel proteinen? Welke snacks neem ik mee? Vaak eet ik dan juist alleen maar meer. Ik heb veel vreetbuien waar ik alles wat los en vast zit eet. Ik val af en kom bij en ik word er gek van! Alles draait om eten. Wanneer, hoeveel etc. Heb ik een eetstoornis? Wat moet ik hier mee? Ik ben ten einde raad..

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent elk moment van de dag bezig met eten of denken wat je straks gaat eten of wat je gegeten hebt, en je hebt last van vreetbuien. Ja, je bent obsessief met eten bezig en het klinkt zeker als een variant van een eetstoornis. Toegevoegd na 58 seconden: En je laat je humeur voor de dag afhangen van het getal wat de weegschaal aangeeft. Weeg je jezelf ook meerdere keren per dag? Toegevoegd na 2 minuten: "Bij een eetstoornis heb je last van de volgende drie kenmerken: Je eetgedrag is niet normaal. Je eet bijvoorbeeld heel veel of juist heel weinig. Of je kiest alleen maar eten waar weinig calorieën in zitten. Je hebt een heel negatief beeld van je eigen lichaam. Je voelt jezelf bijvoorbeeld te dik of je vindt je lichaam niet mooi. Je lichaam of je gewicht bepaalt voor een belangrijk deel hoe je over jezelf denkt." Toegevoegd na 5 minuten: Zie de bron, daar staat meer info in en ook tips over waar je terecht kunt met je problemen. Dit is niet iets waar je zomaar zelf uit kunt komen, je ziet al in dat je zo niet gezond bezig bent, dat is al goed.

Bronnen:
https://www.99gram.nl/eten/eetprobleem-of-...

Het lijkt inderdaad heel veel op een eetstoornis die je hebt. Maar omdat er meestal veel meer achter een eetstoornis zit qua problematiek, lijkt het mij het beste als je er eens met een psycholoog die gespecialiseerd is in eetstoornissen, over spreekt. Eventueel in combinatie met behandeling bij de diëtiste. Je geeft in een reactie ook toe dat je eigenlijk een masker draagt. Los je de achterliggende problematiek niet op dan zul je ook niet van die eetstoornis afkomen of die problematiek komt dan weer op een andere manier naar boven. Die problematiek blijft zich nl. altijd ergens wreken als die niet opgelost wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100