Hoeveel procent van de mensen met overgewicht kan hier zelf niks aan doen?

Toegevoegd na 29 seconden:
Ik bedoel dus dat het aangeboren is/door medicijngebruik komt etc.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wetenschappelijke benadering van ontstaan van overgewicht is heel simpel. Als je meer voeding binnen krijgt dan je nodig hebt voor het basaal metabolisme (verbranding en celfuncties) en beweging dan slaat je lichaam dat op als reserve in vetcellen. Dat is een biologisch basis mechanisme. Je vraag kan je op twee manieren opvatten: Hoeveel mensen kunnen er niets aan doen kán je beantwoorden met het antwoord van 0% als je er vanuit gaat dat je er altijd wat zelf aan kunt doen, namelijk minder eten. Daar ben je zelf voor verantwoordelijk. Je kunt je vraag ook interpreteren of het krijgen van overgewicht aangeboren kan zijn. Er wordt echter veel onderzoek gedaan naar overgewicht en onderzoekers denken dat 40 -70% van het overgewicht een erfelijke basis heeft. Dat is een behoorlijk groot aantal. Die groep moet extra goed opletten om niet teveel eten binnen te krijgen. Genen kunnen van invloed zijn door: 1. De stofwisseling te beïnvloeden (dan heb je het meer over een zeldzame afwijking) 2. De eetlust te beïnvloeden, bijv. meer eten dan je nodig hebt. Er zijn bijvoorbeeld hormonen bekend die de eetlust remmen en als zo'n gen zo'n hormoon beïnvloedt dan geeft dat een verstoring. Een groter deel van te veel eten wordt gewoon veroorzaakt door gewoonte. In feite spelen hier dezelfde factoren een rol als bij verslaving en juist dit is lastig te bestrijden met een dieet. In bijgaand kennisartikel wordt hier dieper op ingegaan. De conclusie van het kennisartikel is dat er een erfelijke component zit aan de kans op dik worden, maar dat er ook andere factoren zijn. Onze oergenen zouden ingesteld zijn op periodes van tekort en daarom voorraad aanleggen, terwijl dat met goed gevulde supermarkten niet meer nodig is. En we bewegen minder. Er wordt uit onderzoek duidelijk dat het percentage van 40-70% best wel eens kan kloppen. Je kunt en moet hier echter wel iets aan doen. Toegevoegd na 5 minuten: In de bron noem ik ook de twee hormonen die honger opwekken (ghreline) of juist tegen gaan (leptine).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ghreline
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leptine
http://www.kennislink.nl/publicaties/dikma...

Richting de 0% Degene waarbij overgewicht door medicijnen of een afwijking komen zijn maar een klein percentage en ook voor deze groep geldt dat als ze echt goed gaan eten ze geen overgewicht hoeven te hebben. Ze hebben het zeker een stuk moeilijker en het zullen geen slanke dennen worden, maar overgewicht is niet nodig.

Als je bedoelt: hoe vaak overgewicht een lichamelijke oorzaak heeft?, is dat ca. 10 %. De rest wordt bepaald door een ongezonde leefstijl."Elk pondje komt door het mondje" gaat voor 90% op. Maar ook in het geval van een lichamelijk probleem/ziekte kun je er iets aan doen. Bv. bij een traag werkende schildklier worden vaak medicijnen voorgeschreven. Dat kun je dus doen: actief je gezondheid bewaken en hulp zoeken indien nodig. In ieder geval is het slim om nooit achterover te leunen en je eten en bewegen serieus te nemen. Soms is overgewicht een bijwerking van medicijnen. Dat is lastig. Ga in gesprek met je arts en probeer goed te eten en voldoende te bewegen. Gezondheid heb je niet voor het kiezen. Leefstijl wel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100