Ik heb tekort aan vitamine b12

De dokter zij dat het onder de 10 was en dat het zo laag is dat ze het niet meer konden meten en omdat ik nog jong ben wil ik weten wat voor gevolgen dit heeft en hoe erg dit is op mijn leeftijd...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een vit. b12 tekort is inderdaad niet niks. Wat nu gaat gebeuren is het volgende: -Eerst wordt onderzocht wat bij jou de oorzaak is van het tekort. Een vit. b12 tekort kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Daarbij is wel opmerkelijk dat je zo jong bent, omdat b12 tekort meestal bij oudere mensen voorkomt. Hierna wordt bekeken wat voor jou de beste medicatie is: De behandeling van een vitamine B12-tekort is afhankelijk van de oorzaak: Te weinig intrinsic factor. Als er geen of erg weinig productie van intrinsic factor is, wordt vitamine B12 meestal via een injectie toegediend die direct in het bloed wordt opgenomen. Deze injecties moeten vaak levenslang worden gebruikt. Het slikken van extra vitamine B12-supplementen is soms ook een mogelijkheid. Hierbij gaat het dan vaak om hoge doseringen. Het is niet zeker of toediening van supplementen voldoende is. Daarom moet regelmatig het vitamine B12- gehalte in het bloed gecontroleerd worden. Voldoende intrinsic factor. Als er wel voldoende intrinsic factor wordt aangemaakt door het maagslijmvlies, dan kan extra inname van vitamine B12-supplementen voldoende zijn. Wanneer vitamine B12 niet opgenomen kan worden, bijvoorbeeld na darmoperaties waarbij een deel van de dunne darm is verwijderd, dan moeten deze blijvend gegeven worden. Soms kan men ook eerst een aantal injecties geven en daarna overgaan op voedingssupplementen met extra vitamine B12. Sterkte ermee.

Vermoeidheid (soms heel erg moe) Glossitis (pijnlijke tong, z.g. biefstuktong, vooral bij scherp en gekruid eten en zure dranken en bij tandenpoetsen; ontstoken en/of bloedend tandvlees; ijzer-/metaalsmaak) Aften Raar gevoel in de voeten (gevoel van op vilt, watten of kussentjes te lopen, het oppervlaktegevoel is verstoord, branderig gevoel op de huid) Psychische problemen (van prikkelbaarheid/"kort lontje", stemmingswisselingen en onredelijkheid tot ernstige psychische klachten, paniekaanvallen en suïcidaal gedrag) Concentratie- en geheugenproblemen (niet helder meer kunnen denken, wattenhoofd, sufheid) Tintelingen (in de voeten en handen en later ook in benen, armen en gezicht "onder stroom staan"; "mieren lopen"; ook doof gevoel in handen en voeten, trillende handen, uitvalsverschijnselen) Duizeligheid Slaperigheid (veel slaap nodig hebben, zomaar spontaan in slaap vallen) Benauwdheid op de borst (angineuze pijnen, hartkloppingen, hartritmestoornissen, versnelde hartslag, kortademigheid) Het koud hebben (soms ook een branderig gevoel op de huid) Zwaar en stijf gevoel in de benen (pijn in de heupen) Spierpijn (spierpijn, is na inspanning erger dan voorheen, soms ook spierkrampen, krachtverlies) Fasciculaties/myokymieën (spiertrillingen, samentrekking van een klein deel van een spier, onwillekeurige bewegingen, onrustige benen) Pijn (o.a. in rug, handen, polsen, heupen en knieën) Ontstekingen in het spijsverteringskanaal (tot aan darmperforatie toe) Misselijkheid (geen trek, onbestemd gevoel in de maagstreek) Darmklachten,diarree (met enige regelmaat) Ataxie, verminderde positiezin (onstabiele gang, dronkemansgang, tot helemaal niet meer kunnen lopen, onverklaarbaar vallen of zomaar iets uit de handen laten vallen) Gewichtsverlies (verlies van eetlust, verlies van smaak/reuk) Afasie (problemen met spreken, verkeerde woorden gebruiken, niet op het juiste woord kunnen komen, met "dubbele tong" praten; "toetsenbord-afasie") Bloedarmoede, soms weinig, vaak niet (flauwvallen, droge huid, jeuk, bleekheid, geelverkleuring huid en oogwit, hyperpigmentatie, spontane blauwe plekken) Problemen met de ogen (optische neuropathie, wazig zien, gezichtsvelduitval) Gehoorproblemen (oorsuizingen, vervormd geluid) Haaruitval,brokkelige nagels Hypertone blaas (plas niet op kunnen houden) Hoofdpijn/migraine Infecties (een verhoogde kans op vaginale- en urineweginfecties) Menstruatieproblemen (onregelmatig, soms wegblijvend, fout-positieve PAP-uitstrijk)

Bronnen:
http://home.kpn.nl/hindrikdejong/symptoom.htm

Een vitamine B12-tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Ouderen kunnen bijvoorbeeld als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen. Bij jonge kinderen, kan het best wat gevolgen hebben. Het verbaasd mij dan ook zeer, dat de betreffende arts, je ouders en jouzelf niet heeft ingelicht hierover. Mijn advies is, om je ouders contact op te laten nemen met de arts, om meer informatie te vragen. Dit is erg belangrijk, om de schade te beperken. Sommige kinderen hebben een chronisch gebrek en moeten hun leven lang injecties halen. Het lijkt me verstandig dat de arts dit toch allemaal even bespreekt met je ouders en jou. Verder zou ik adviseren even op internet te kijken...ik kon geen keuze maken uit ál die verschillende sites, over gebrek aan B12 bij kinderen en de eventuele gevolgen ervan. Laat je niet afschepen door de arts!!! Ze zijn (dat blijkt) zeer laks in het geven van (extra) informatie, vraag hem de oren van het lijf!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100