zijn er in Nederland gevallen bekend van botulisme in zelf ingemaakte groente?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb er nog nooit van gehoord en kan er ook niets over vinden. Wel heb ik nog een site over het veilig inmaken van de oogst uit de moestuin. http://plot101.wordpress.com/2009/08/20/veilig-inmaken/

Ja, infantiel botulisme is goed beschreven en ook in Nederland gerapporteerd. De aardbodem vormt het reservoir voor C. botulinum. De bacterie overleeft extreme omstandigheden door sporenvorming. Onder gunstige condities (bijvoorbeeld aanhoudend hoge temperaturen) maakt botulisme in Nederland vooral slachtoffers onder vissen en watervogels. Het toxine dat vrijkomt uit de kadavers wordt vrij snel door de pH van het water geïnactiveerd. Clostridium-sporen kunnen aanwezig zijn in levensmiddelen (bijvoorbeeld honing, vis, rauwe groente en zelf ingemaakt voedsel). Met name de associatie met honing als ‘zoethoudertje’ voor zuigelingen en infantiel botulisme is goed beschreven en ook in Nederland gerapporteerd. Toegevoegd na 5 minuten: Infantiel botulisme lijkt vooralsnog alleen via honing veroorzaakt te kunnen worden. In theorie zijn er andere besmettingsmogelijkheden, omdat sporen van de botulisme-bacterie overal in de natuur aanwezig zijn. Er zijn in de praktijk echter geen andere oorzaken bekend dan honing. Sporen van de bacterie worden weleens in andere levensmiddelen gevonden, maar dat zijn producten die kinderen onder één jaar niet eten. Andere producten die jonge kinderen eten, zoals babykoekjes en opvolgmelk, zijn zodanig bewerkt dat de kans op besmetting minimaal is.

Botulisme is een bacterie die voorkomt in oppervlakte water dus associeren met groente gaat al wat ver. Inmaken gaat gepaard met warmte of zelf hitte. De hitte zal eventuele ziekteverwekkende bacterien doden. (Verhitten tot c.a. 70 graden celsius). Steriliseren kan ook dan zijn echt alle bacterien dood (120 graden) maar je groente is dan ook dood gekookt. Antwoord op je vraag: nee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100