Wat zijn nu typische tradionele belgische maaltijden?

Daarmee bedoel ik, wat wordt traditioneel voorgeschoteld aan gasten in Belgie als je een maaltijd voor hen wil bereiden. Ik woon nu zo'n 3 jaar in denemarken en wil graag voor mijn schoonouders (deens) een traditionele belgische maaltijd klaar maken. Heb alleen weinig inspiratie. Heb hun al eens stoverij met frietjes en vol-au-vent voorgeschoteld. Meer ideeen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Waterzooi van kip; 500 gr. kippenbouten, 500 gr. krieltjes aardappelen, 150 gr. bleekselderij, 150 gr. wortel, 150 gr. verse sperziebonen, 125 ml. slagroom, 2-3 kippenbouillontabletten, 2 eidooiers, 2 theel. maizena witte peper naar smaak. Kook de kippenbouten in 1 ltr. water met de bouillontabletten in 35 min. gaar. Kook de laatste 10 min. de aardappeltjes,wortel, bleekselderij, sperziebonen met de kip mee. Roer een papje van de eidooiers, maizena en slagroom. Bind hiermee de bouillon. Voeg naar smaak peper toe en serveer direct. Lekker met knapperig boerenbrood o.d. Nagerecht; Brusselse wafels met een bolletje ijs, slagroom en warme chocoladesaus. 250 gr. zelfrijzend bakmeel, 50 cl. melk, 25 cl. water, 100 gr. gesmolten boter, 2 stijfgeklopte eiwitten, 2 eidooiers, 3 zakjes vanillesuiker. Meng de bloem met de suiker, beetje melk erbij, goed roeren. roer de eidooiers, het water en de rest v.d. melk erdoor tot een glad deeg. doe er de gesmolten boter bij en spatel als laatste de geklopte eiwitten erdoor. het deeg moet vloeibaar zijn zoals voor pannenkoeken. Beboter het wafelijzer en bak de wafels als het ijzer goed heet is. Serveren met poedersuiker, bolletje ijs, toef slagroom en warme chocoladesaus. Doe hiervoor 15 cl. melk, 1 reep pure chocolade en 6 suikerklontjes in een pannetje en warm dit heel zachtjes op onder voortdurend roeren. Niet te warm, de melk mag niet koken!Doe dit tot alle chocolade gesmolten is en je een gladde egale saus hebt. Voeg wat boter toe voor een romerige saus. Warm serveren.

witloofrolletjes met ham

Als wij bij onze Belgische vrienden zijn krijgen we steevast voorgeschoteld: aardappelkroketjes, gemengde salade en varkensvlees (hamlappen oid) met een heerlijke romige champignonsaus. Als toetje meestal ijs met vruchten.

Bij traditioneel Belgisch eten denk ik als eerste aan: - Paling in het groen - Waterzooi Voor recepten kun je het best even googlen, ik heb deze gerechten nooit zelf gemaakt. Toegevoegd na 3 minuten: Ik weet er nog één: konijn met pruimen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Konijn_met_pruimen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paling_in_%27t_groen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterzooi

Voor degenen die graag paling eten : paling in't groen ;-)

Mosselen met frites

Water konijn

Alles me frieten en aardappelkroketten Gentse Waterzooi Paling in’t Groen Hesperolletjes met kaas en witloof of prei Quiche Lorraine ( Lotharingen) Paardensteak , beefsteak , stoofcarbonnade ,mosselen : met friet Mattentaarten ,Brusselse en Luikse wafels Konijn op zijn Doornik’s: met pruimen en bier Paardenworstjes (paardengehakt) in tomatensaus (Lokeren) Aalsterse vlaaien (met macrons) Forel in ‘t blauw of met roomsaus Ree en everzwijn in de Ardennen. Ham Stoemp Duifjes Karakollen En voor de echte fijnproevers : muskusrat Toegevoegd na 7 minuten: Mijn favoriet : echte mattentaartjes:(liefst met echte amandel)

Bronnen:
http://belgisch.wereldsmaken.com/lokerse-p...
http://belgisch.wereldsmaken.com/tag/duif
http://knackweekend.rnews.be/nl/life-and-s...
http://www.la-cucina.be/?page=recept&id=359
http://www.mattentaart.be/?menu=recept

* Stoemp, * Kriekensoep, * Witloofsoep met Ardense ham, * Potjesvlees, * Kabeljauw op Vlaamse wijze(met sjalot,peterselie,laurier,citroen,tijm,vers wittebroodkruim en natuurlijk witbier), * Gehaktballetjes met krieken, * Kaastaart met koekjeskorst, * Radijsjessoep, * Vlaamse stoofkarbonades, * Aalsterse uiensoep, * Truite à l"Ardennaise(forel op Ardense wijze), * garnaalkroketjes, * Mechelse koekoek, * Brusselse wafels en Belgische pralines(geen maaltijd maar wel lekker!).

"Waterzooi" is o.m. een typisch Belgisch recept. (komt ook uit Gent vandaan) De benaming is vreemd maar het gerecht is erg lekker en geliefd. Bijgevoegd een recept Waterzooi gemaakt met vis, maar het kan ook met kip worden gemaakt i.p.v. vis. Eet Smakelijk en succes met de voorbereidingen! Toegevoegd na 13 minuten: Vis in dezelfde vorm maken voor je begint. Gebruiken aan vis: 2 koolvisfilets, 1 zalmfilet/plm.300 gram, 200 gram scampi's en 8 kleine sint jacobsnoten. Snij de groenten in stukken (2 x grote wortelen, 1 prei, 1 ui, handvol diverse soorten tuinkruiden (bieslook, peterselie, tijm), 2 glazen witte wijn, 250 ml room en peper en zout. In een grote pan boter smelten, groenten eerst toevoegen. Paar minuutjes stoven. Vis er bij en kruiden met peper en zout en de tuinkruiden. Een beetje water erbij gieten incl. de witte wijn tot alles net onder staat. 15 min. pocheren (niet koken!) Geheel 5 à 10 min. laten trekken zonder vuur aan te hebben. Voeg als laatste de room toe en v.v. niet meer langdurig koken. Eventueel op te dienen met brood of frietjes! Gebaseerd op 4-pers. gerecht; duur te maken, 40 min. (andere soorten vis, kunnen ook worden gebruikt)!!!

steppegras :) ja zo heet dat, hele dunne friet. of het andere uiterste; namelijk de dikke frieten met picalilly.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100