Waarom verwijdert men vaak de vellen en zaadlijsten van tomaten?

Bij veel recepten die ik lees verwijdert men de vellen en zaadjes/zaadlijsten van tomaten. Ik doe dit zelf meestal niet maar deed het vandaag toch maar eens wel maar vond dat er vrij weinig tomaat overblijft. Wie weet het antwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Pliceren , ontvellen , van tomaten is nodig bij recepten voor soepen en sauzen. Het vel lost niet of nauwelijks op in vloeistoffen. Zelfs niet als je deze pureert. ------------------------------------------------------------------------------------- -Het zou niet lekker zijn, harde velletjes in de saus of soep omdat tomaten velletjes niet of nauwelijks oplossen -Gasten zouden denken dat je niet genoeg je best doet in de keuken! :P Dat is dus de reden, maar is het daarom noodzakelijk? Nou nee, het is denk ik meer een kwestie van smaak en/of gemak. Mijn idee is als je het allemaal pureert is er niets meer te kauwen, niet fijn, maar dat is mijn smaak. Bovendien is het beter om je eten te moeten kauwen voor een bepaalde mate van bevrediging, je eet anders makkelijk teveel. Je zegt dat je weinig tomaat overhoudt met ontvellen. Mijn oplossing hiervoor is een blik tomaten en/of passata erin en vervolgens aanvullen met verse rijpe tomaten, bij voorkeur pomodori's of trostomaten. Heerlijk!

Bronnen:
http://blog.kookles.nl/kooktechnieken/toma...
https://www.libelle-lekker.be/artikelen/87...
https://www.ouders.nl/forum/huis-tuin-en-k...

Als je tomatensaus of tomatensoep maakt, dan voegen de zaden weinig toe aan de smaak. Sterker nog, de zaden kunnen bij lang koken een bittere smaak afgeven. Daarnaast hebben de zaden een harde structuur. Dat geldt ook voor de vellen, die door koken vrij hard worden. Voor een goede smaak en gladde textuur is het dus beter de zaden direct te verwijderen. De vellen kunnen wel meeroosteren en meekoken, maar daarna is het voor het mondgevoel beter ze eruit te zeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100