Antwoord: [Uit de bron:]
Ingrediënten: 53 % Nederlands paardenvlees, 23% Nederlands varkensspek, water, aardappelzetmeel, zout, varkenscollageen, kruiden en specerijen (peper, gember, koriander, piment, foelie, karwijzaad, kardemom), aroma (soja-eiwit), conserveermiddel: E250, gistextract.
Je vroeg ook nog een recept. Nou Slager Gerard uit Zoetermeer heeft het niet op de site gezet, maar misschien kun je hem bellen en het vragen. Een oud kookboek uit de bibliotheek kun je ook nog raadplegen.
Ik raad je aan het recept van varkensvlees aan te passen en het als een leertraject te zien, nu gebleken is dat iedereen zijn unieke recept geheim houdt en liever zelf de paardenworsten bereidt en verkoopt.
In ieder geval succes met dit interessante keuken kunststuk! :-))
Toegevoegd na 15 uur:
Er zijn meer soorten "paardenworst", onderstaand paarden-[knof]look-worst, zou je dus niet van knoflook houden, dan kun je deze er niet in doen.
Het taalgebruik doet denken aan wellicht een Vlaams recept, dat zou kunnen, de site is *** .nl ***
Paardenlookworst
Samenstelling
2 kg. Mager paardenvlees
1 kg. mager varkensvlees
4.500 kg. keelspek en speksnippers
1.500 kg. Ijs
Kruiden en hulpstoffen
per kg. Massa
18 g. colorozozout
2 g peper
1 g muskaat
1/8g laurier
1/8g thijm
½ g coriander
½ g kardamon
2 g lookpoeder
1 a 2 g. rooksmaak of roken voor het koken
Bewerking:
Maal het paardenvlees, varkensvlees en het keelspek afzonderlijk door de grove plaat.
Cutter eerst het paardenvlees uit met ijs omdat paardenvlees taaier is.
Cutter er dan het varkensvlees bij, eveneens met ijs.
Meng er, als het vlees fijn is, het colorozo zout .
Cutter er daarna het keelspek bij tot er een fijne massa ontstaat.
Voeg er tenslotte de rest van de en de rooksmaak aan toe en cutter dit alles tot een gladde massa.
Vul af in de runddarmen of dikke varkensdarmen of kunstdarm van 40 mm, die vooraf goed geweekt werd.
Laat, na het afvullen, de worsten enkele uren doorkleuren.
Kook vervolgens de worsten bij een temperatuur van 72°C gedurende 30 minuten de kern temperatuur bedraagt 68°C. Koel, na het koken, de worsten af in koud stromend water.
https://www.kokswereld.nl/forum/viewtopic.php?t=6912
- Bronnen:
-
http://www.van-gijs.nl/product/dordtse-paa...
-
https://www.rookworst.eu/31,paarden-kookwo...