Van welke peulvruchten kun je meel maken? Voor brood of pannenkoeken.

Bij het bakken van brood en pannenkoeken probeer ik een variatie aan meel te eten, niet alleen tarwe.
Nu bedacht ik dat peulvruchten erg gezond zijn en vroeg me af of ik daar meel van kan malen en gebruiken in pannenkoeken en / of brood. Eventueel gemengd met ander meel.
Ik maak al zelf sojameel en kokosmeel en dat bevalt me goed. Ik las ergens over kikkererwtenmeel, maar weet niet hoe je dat maakt en waar je het in kan gebruiken.
En zou je in principe ook gedroogde bruine of witte bonen kunnen malen tot meel en dan in je brood doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kan meel maken van vrijwel elk soort peulvrucht, omdat ze erg geschikt hiervoor zijn: zeer rijk aan eiwitten en koolhydraten. Wel rekening houden dat de meeste peulvruchten goed gaar moeten zijn, anders kunnen ze erg moeilijk te verteren zijn, of zelfs (licht) toxisch. Bij het verkrijgen van meel verwijder je meestal het velletje (hoeft niet), en dat is een van de meest onverteerbare delen, dus dat is mooi meegenomen! Om maar een paar voorbeelden te geven die ik zelf ooit geprobeerd heb: - Van linzenmeel worden b.v. de Indiaase papadums gemaakt. Linzen eerst droog roosteren (b.v. in oven), dan pellen, en fijnmalen (keukenmachine) - Kikkererwtenmeel is zeer geschikt om te paneren of pannenkoeken te maken. Ook deze moet je eerst droog roosteren, pellen, en dan fijn malen. - Met sojameel kan je heel veel omdat het bijzonder eiwitrijk is, maar ik raad je zeker niet aan om brood te bakken met alleen sojameel, want dat wordt een hele harde baksteen. Beter mengen met een andere meel. Productieproces is gelijk aan de andere. Naast meel van peulvruchten kan je ook eindeloods variëren met meel van andere soort granen, zoals rijst, maïs, boekweit, gerst, haver, teff... Je kan ook gekookte aardappel of zelfs droge aardappelvlokken als grondstof gebruiken voor brood, maar ook deze moet je combineren met een andere soort bloem of meel anders wordt het te machtig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100