Waaruit bestaat het gerecht "blinde vis"?

Nog nooit van gehoord, zou een "oud-Hollands" gerecht zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Mogelijk betreft het een middeleeuws appelgebak voor de vastentijd. De schrijver heeft het maar 'valse vis' genoemd, maar het zou best 'blinde vis' kunnen hebben geheten. Het recept heeft de beschrijving "Om gevormde vis te maken in de vastentijd". Het is een dichte taart die met een vulling van appels in de oven wordt gebakken. Het vastendeeg bestaat uit verrijkt korstdeeg. In plaats van boter en eieren worden - vanwege de strenge dieetvoorschriften in de vastentijd - olie en gemalen amandelen gebruikt. Het resultaat is een soepel, elastisch deeg, dat eenvoudig te verwerken is. "Stoet jn enen mortijer vijf of sees appellen, schon gheschelt sonder kersel huijs. Ende doter jnne van ghestoten amandellen of gheroost pepercock met een luttel sofferaens. Ende backt dese jn olye of mackt groten wijs backse gheuerwet ende van gheghat jnden ouen". Vertaling: Stamp in een vijzel vijf of zes appels, geschild zonder klokhuis. Doe er suiker bij en gember en kaneel, en wat fijngestampte amandelen of geroosterde peperkoek met een beetje saffraan. Bak dit in olie, of maak een grote vis in de oven, gekleurd en met wat gaten erin.

Bronnen:
http://www.coquinaria.nl/recepten/03.2hist...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100