Kun je gewoon een ovenschotel met deksel gebruiken om vis "en papillote" gaar te maken? (Zelfde ingrediënten gebruiken) Of geeft dat een ander effect?

Ik vraag me af of een pot met deksel hetzelfde effect geeft qua smaak en garing, aangezien alu-folie en wegwerpverpakkingen zo'n verspilling zijn...
Als ik identiek dezelfde ingrediënten gebruik, krijg ik dan toch ook dezelfde textuur en smaak van de vis en groenten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zou dat eventueel wel kunnen doen maar het zal bijlange niet hetzelfde zijn. Wanneer je iets "en papillotte" klaarmaakt creëer je als het ware een stoomoventje waarin de ingrediënten garen in hun eigen sap/vocht. Je zou dus eerder een stoomoven kunnen gebruiken dan een kom met deksel maar ook dan zal het effect niet hetzelfde zijn omdat daar de druk dan weer hoger gaat oplopen. Wanneer je een papillotte maakt maak je die van zilver- of parcheminpapier. Daar beide materialen zeer dun zijn gaat de ovenwarmte zo goed als direct in je bereiding dringen en begint het gaar proces ook zo goed als meteen. Als je een ovenschotel gebruikt zal het langer duren om de warmte in je bereiding te krijgen en ook de gevormde damp zal deels ontsnappen met als resultaat dat het beoogde effect niet of toch minder bereikt zal worden. Dus eindconclusie: als je iets 'en papillotte' wil bereiden doe dan de moeite om een papillotte te vouwen (kost 1 minuutje werk) zodoende zal je steeds een voldoening gevend resultaat bekomen. Nog een voordeel van iets te bereiden 'en papillotte" is dat je er geen afwas aan overhoud, gewoon papier in de vuilbak en de afwas is gedaan. Smakelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100