Wat is het verschil tussen Pitjil- en pindasaus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over de originele Surinaamse Pitjel gaat pindasambal en geen gewone pindasaus. Dit is een pittige saus van gemalen pinda's en kruiden. Zie http://suricepten.nl/recepten/pindasambal voor het recept. De pindasaus die in Nederland veel gemaakt wordt is op basis van pindakaas. Beide is lekker maar bij een originele Pitjel hoort echt de Javaanse pindasambal.

Pitjil is een javaanse saladeschotel met pinda saus. het verschil is dus dat er bij Pitjil groentes bij zitten vaak kouseband, tauge, kool en dagoe. Toegevoegd na 2 minuten: het verschil in wat je waarschijnlijk bedoeld de saus. is dus eigenlijk niks behalve de ingrediënten van de pindasaus die net een andere smaak kan geven.

Bereiding Pitjil: Stap 1: De kousenband wassen, de beide uiteinden eerst wegsnijden en in stukjes van ong. 2 cm. snijden. Stap 2: De spitskool in fijne reepjes snijden en afspoelen met koud water. Ook de taugé wassen. Stap 3: Breng een grote pan met 1,5 liter water en zout of maggiblokjes aan de kook. Stap 4: Kook de groenten hierin heel kort zodat ze toch knapperig blijven (beetgaar). Stap 5: Kook eerst de kousenband kort, haal de groenten uit het kookwater en laat het uitlekken. Stap 6: Kook in hetzelfde kookvocht de gesneden kool en laat deze uitlekken. Stap 7: De taugé alleen onderdompelen in het kookvocht en gelijk uit het kookvocht halen. Stap 8: Op een bord van elke groente een klein hoopje maken. Schenk vervolgens de pindasaus over de groenten. Dus groente en pindasaus!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100