Maak vla eens zelf! Mocht je geen Bird's Custard duur willen kopen (online mét verzendkosten, als je geen Engelse zaak in de buurt hebt) dan is de lekkerste vla toch altijd de zelfgemaakte!
Giet ½ l. room of melk in een steelpan en schraap de zaadjes uit een in de lengte doorgesneden vanillestokje en doe ze in de melk/room.
Neem wel kookroom of slagroom en geen magere beneden de 30%.
Doe ook het stokje erbij.
Breng alles langzaam tegen de kook aan en laat 10 min. trekken. Haal dan het stokje eruit.
Meng in een kopje 25 gr. maizena en 40 gr. suiker. Voeg 1 eierdooier toe en roer hier een papje van.
Schep een lepel van de hete vloeistof bij het papje, terwijl je goed roert.
Schep er weer een lepel hete room/melk bij en blijf roeren.
Als het papje genoeg vloeibaar en opgewarmd is, giet je het bij de inhoud in de pan , terwijl je met de mixer of garde op lage stand blijft roeren.
Verhit langzaam, blijf roeren (vooral over de bodem en langs de randen) totdat de vla gebonden is.
Zet het vuur uit en roer nog even. Giet in een kom/schaal en dek af met plasticfolie als je geen vel wilt.
Laat afkoelen als je koude vla wilt, maar warm is hij ook heerlijk!
Ook lekker met 25 gr. cacao bij het suiker/maizena-mengsel. Hierdoor krijg je weer chocoladevla. Wel wat meer suiker nemen dan.