kan je slagroom koken?

Ik heb een recept gevonden, en daarbij moet ik 100 ml melk gebruiken en dit koken. Nu wil ik de melk vervangen door slagroom, omdat ik denk dat dit lekkerder is, maar kan dit ook?

Of gaat slagroom schiften als je het kookt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op zich kan je ongeklopte slagroom wel (mee) koken, als deze maar meer dan 30 % vet bevat en idd zoals al net gezegd langzaam naar kookpunt brengen ;) Heb je een gerecht waarin iets flink doorgekookt moet, dan zou ik kiezen voor koksroom! Succes:)

Je kunt slagroom ook aan warme gerechten toevoegen. Het nadeel is dat slagroom in warme gerechten wel kan gaan schiften (de bestanddelen vallen dan uit elkaar). Dat gebeurt als het gerecht zuur is, zoals tomatensoep. Schiften kan worden voorkomen door de room eerst te verwarmen. Veel eenvoudiger is het te kiezen voor speciale kookroom. Die schift in warme gerechten gegarandeerd niet. Wil je toch slagroom gebruiken, doe dan het volgende, want het kan wel, maar kook het niet mee. Maak het temperatuur verschil klein: Laat de room op kamertemperatuur komen of maak de room eerst lauw in een steelpannetje of roer de room eerst aan met een scheutje warm vocht (een deel van de bereiding - bijvoorbeeld een soep of saus). Laat de room niet te heet worden: Voeg de room pas op het laatst aan een warme bereiding toe - haal de bereiding even van de hittebron voordat de room toegevoegd wordt - voeg de room al roerend toe - laat het gerecht niet meer koken nadat de room toegevoegd is. Niet alleen tijdens de bereiding, maar ook als een gerecht met room opgewarmd wordt en te heet wordt, kan de room schiften. Echt koken lukt in de meeste gevallen dus niet.

Slagroom en crème fraîche hebben een hoog vetpercentage en hierdoor kan je ze zelfs opkoken, door laten koken en zonder problemen toevoegen aan warme gerechten. Ook voor veel recepten met 'roomijs zelf maken', wordt de room met melk vaak eerst aan de kook gebracht om vervolgens gloeiend heet door eidooiers met suiker geklopt te worden. Er zijn echter ook produkten die minder vet zijn en toch ook geschikt zijn voor warme bereidingen. Zij bevatten bindmiddelen om te voorkomen dat de room gaat schiften. Zo kan je bijv. koksroom, kookroom, en room culinair ook goed nemen hoewel ze slecht 20% vet bevatten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100