Waardoor zakken de cakejes altijd in na openen van oven?

Mijn cakejes staan altijd prachtig in de oven totdat ik de oven opendoe/uitdoe dan zakken ze gewoon in is er iets wat ik daartegen kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan bak je ze te korte tijd of de oven is niet heet genoeg, moet rond de 175 C zijn. De oorzaak is dat je cake nog niet goed gaar is. Laat ze even iets afkoelen in de oven.

Ze zakken in, omdat ze nog niet gestold zijn. Als je een goede oven hebt en je houd je aan het recept moet je een ander recept proberen. Muffinbeslag moet je grof roeren, anders wordt het niet zo luchtig en stevig. Cakebeslag moet niet teveel vocht of vet bevatten. Doe de oven pas open als het klaar is(je kunt met een satéprikker controleren of ze gaar zijn, als je geen klontjes meetrekt zijn ze klaar, als hij er kurkdroog uitkomt, dan krijg je hele droge cakejes).

zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, te veel boter kan het beslag te zwaar maken. Zorg dat je niet te lang roert of mixt.

Als je het cakebeslag hebt gemaakt, is dit luchtig, er zitten duizenden luchtbelletjes in. En die worden nog vermeerderd, doordat je "zelfrijzend"bakmeel hebt gebruikt. Als het cakebeslag in de vorm, in de oven staat en warm wordt, vindt het rijzingsproces nog steeds plaats. Tot na ongeveer twintig minuten het maximum is bereikt. Intussen gaat het beslag zich door de temperatuur verstevigen en vormt de cake zich. Als jij nu voortijdig de oven opendoet, en koude lucht laat binnenstromen, zal de warme lucht in de luchtbelletjes van het beslag verkleinen en zakt alles in elkaar, omdat het beslag net niet stevig genoeg gebleven is, om de vorm te behouden, en heeft geen mogelijkheid meer om een rijzingsproces te starten. En dan heb je een ingestorte cake.

volgens mij heeft dat er mee te maken dat er in de cakejes kleine lucht belletjes zitten. als je in de oven staan zit er warme lucht in de belletjes. nou is het zo dat warme lucht uitzet dus het cakeje wordt bol. als je de oven uitzet/open doet verdwijnt de warme lucht dus zakt het cakeje weer in. teminsten dat denk ik :)

doordat er lucht bijkomt gaat het naar beneden

de oven uit doen en de cakejes 10 min laten staan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100