Hoe maak je een ouderwets sausje,met champignons voor over een varkenshaasje,?

Graag een recept van de gewone kookmoeder.

Weet jij het antwoord?

/2500

De jus van het bakken nemen, en -indien er nog niet in tijdens het bakken- champignons, uien en een scheutje rode wijn of port er in. Dan een papje van bloem in lauw water toevoegen om dik te maken. Op smaak brengen met je favoriete kruiden, peper en zout.

Ik heb hier een site met een lijstje met verschillende champignonsauzen. http://www.mijnreceptenboek.nl/zoeken/?q=champignonsaus&submit.x=0&submit.y=0

Bronnen:
http://www.mijnreceptenboek.nl/zoeken/?q=c...

Kook vader ook goed? :) Met een roux. Boter 50gr in een pannetje met champignons en uitje. Dan 60gr bloem, ff blijven roeren tot het een balletje wordt. Dan koud water erbij of bouillon, aan de kook houden en water bij voegen tot de gewenste dikte. Bij water evt bouillon blokje toevoegen. Zout peper erbij en evt wat melk/ room en het is een heerlijke saus.

Ik maak het altijd op deze manier. Champignonsaus. 40g boter 1 ui 200g champignons 40g bloem 4dl bouillon 1 ei 0,5 dl koffieroom 1 eetlepel witte wijn zout peper Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de ui schoon en snipper hem heel fijn. Verhit in een pan de boter en fruit hierin even de ui. Roer de bloem erdoor en beetje bij beetje de bouillon. Blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Doe dan de champignons erbij en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Roer het ei los met de koffieroom en de wijn en giet een beetje van de warme saus bij. Schenk dit mengsel bij de warme saus. Maak de saus op smaak af met zout en peper.

Smelt een klont boter in en steelpannetje,als het niet meer bruist voeg je de bloem toe(1½ eetlepel)laten garen dan scheutje bij scheutje de bouillonblok er door roeren tot er een gladde saus ontstaat,dan de vers gesneden champignons er door.E.v.t. op smaak brengen met zout,pe per,iets knoflook, en een beetje djahe (Gember) misschien nog een paar druppels citroensap. Succes.

Champignons schoon borstelen, niet wassen, dan gaat de smaak verloren Plakjes of stukjes snijden. Heel klein stukje boter in een koekenpan. Bak de champignons, doe ze niet in 1x in de pan,dan gaan ze liggen koken, maar begin met een klein beetje, als het vocht eruit weer gedeelte toevoegen, Als alle vocht eruit is, snippertjes uien toevoegen, niet teveel, anders gaat de ui overheersen. Klein beetje bouillonpoeder, groentesaus poeder, even bakken en dan water erbij. Voor extra lekkere smaak, beetje looproom of koffiemelk erbij. Als laatste snippertjes peterselie erdoor. Je moet wel constand roeren, anders bakt het aan. Dit sausje kun je ook dag van tevoren maken, bewaar het in een schaaltje afgedekt in de koelkast, je moet dan alleen de peterselie pas toevoegen als je aan het opwarmen ben.

Laat wat braadboter smelten in de pan en bak hierin de met zout en peper gekruide varkenshaas. Haal het vlees uit de pan en houd warm. Gooi het braadvet niet weg. Smelt wat boter in een andere pan en bak hierin zacht 2 gesnipperde sjalotjes (zoveel lekkerder dan gewone ui) doe hierbij de plakjes champignon en besprenkel ze met wat citroensap. Doe ¼ l. vleesbouillon in de pan waarin het vlees gebraden werd en als het braadvocht uit de pan is losgekomen, voeg dan 2 dl. room toe on de saus aan te dikken. Breng de saus op smaak met peper, zout en madeira. Voeg vervolgens de gestoofde sjalotjes/champignons toe, warm even door en de saus is klaar. Snijd de varkenshaas in plakken en overgiet ze met de champignonroomsaus.

Champignons in 4 snijden.. Beste boter in de pan, ( beste boter is pure boerenboter) , aanstoven in een pan die ruim genoeg is, ( in een te kleine pan kook je ze in eigen vocht en dat kan de bedoeling niet zijn ) , aanstoven met een teentje look , ( look en champignons gaan super lekker samen). Kruiden met wat boter en zout. Doe een flinke scheut ( 10cl ) cognac erbij, en flambeer , als de vlam eruit is, Doe de champignons dan in een hogere pot, en hou het braadvocht , voeg culinaire room in de pan en schraap het braadvocht en resten van de champignons los van de pan, laat de room inkoken tot zowat 1/3de . en zo heb je super lekkere saus..

braad de varkenshaas vlees uit de pan nemen in het bakvet bv de champignons doen als gaar, wat bouillon erover creme fraiche of kookroom erover en wat laten in dikken op smaak brengen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100