Hoe zit het ook alweer met tomaten en umami? Zit deze smaak nou in de schil?

Weet jij het antwoord?

/2500

De smaak zit in de tomaat: Umami ja. Het is raar dat we alleen een Japans woord hebben om umami uit te drukken (umami betekent zoiets als ‘mmm, lekker’), iets dat naast zuur, bitter, zout en zoet ook wel de ‘vijfde smaak’ wordt genoemd en dat te maken heeft met intensiteit van smaak, volheid. Als voorbeeld van wat typisch umami is wordt vaak rijpe tomaat genoemd

Bronnen:
http://weblogs.nrc.nl/thuiskok/2009/09/01/...

De tomaat is voor een vrucht tamelijk uitzonderlijk in de zin dat deze een vrij sterke umami-smaak heeft,de meeste voedingsmiddelen die dat hebben zijn van dierlijke oorsprong. Onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Reading,op aanraden van Heston Blumenthal ( britse topkok bekend om zijn moleculaire gastronomie),heeft aangetoond dat het nu juist de zaadjes zijn (en het vruchtvlees daar direct omheen) waar de umami te vinden is. Citaat uit www.matthijsdejonge.nl

Bronnen:
www.matthijsdejonge.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100