Waarom mag je bonen uit een glazen pot niet aan de kook brengen? (Ik wil er een stevig soepje van maken)

Toegevoegd na 11 minuten:
uh, ja, uh, ik vraag dus niet om recepten ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze worden papperig. Ik gebruik vaak een heel of half potje witte bonen om mijn tomatensoep te binden. Dan is dat geen probleem en ik zet ook de staafmixer nog eens in. Eventueel wat soepgroente meekoken en uiteraard wat balletjes. Wil je minestronesoep dan zou ik ze inderdaad alleen maar even meewarmen

Waarom zou dat niet mogen? Als je bruinebonensoep maakt en je gebruikt bonen uit pot, dan zul je die toch echt aan de kook moeten brengen. Dat geldt trouwens ook voor chili con carne.

Omdat ze dan kapot koken.... maar als je er een soepje van wilt maken is dat juist prima! Dus: lekker koken! Ik zou anders niet weten waarom je ze niet zou "mogen" koken, volgens mij kan dat echt geen kwaad en ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat dat niet zou mogen... Volgens mij bedoelt men dat je ze niet HOEFT te koken omdat ze al gaar zijn. Succes!

Volgens mij is dat omdat de bonen dan stuk koken. Als je er soep van gaat maken maakt dat dus niet uit, want dan wil je dat ook. Maar als je het bijv. in een taco stopt is het niet lekker als het een papje geworden is.

Behalve het stukgaan is er volgens mij nog een reden, en die zou belangrijker kunnen zijn. Door ze te koken gaan namelijk vitamines verloren. Om de voedingswaarde niet te veel achteruit te laten gaan is het daarom beter om ze alleen even op te warmen.

Het enigste waarvoor aanbevolen wordt om groenten uit blik of pot niet te laten koken maat tot het kookpunt te verwarmen, is om vitamineverlies te voorkomen. Groenten die bestemd zijn voor conservering worden nl. zo snel mogelijk verwerk, door ze eerst te steriliseren treedt een miniem vitamineverlies op. Ook groentenconserven hebben dus best nog wel vitamines. Bij verse groenten treedt dit ook op. Tijdens het vervoer en bewaren en vooral bij lang koken of in het water te laten staan, treedt er ook vitamineverlies op en door langer te koken natuurlijk steeds meer. Blik-of potgroenten moeten dus alleen opgewarmd worden om ze krokant en vitamine-/mineralen rijk te houden en nergens anders voor. Kook je boontjes dus lekker, Voor een bonensoep vind ik ze zacht ook lekkerder. Door er op het laatst verse groenten kort mee te laten koken zodat ze beetgaar blijven, heb je het vitamineverllies v.d. bonen alweer opgeheven. Trouwens, soepgroenten tot 'snot' koken zal je toch niet doen! Op het eind, kort voor het opdienen nog wat verse selderie fijnhakken en erover strooien, is ook goed en lekker.;) Toegevoegd na 13 minuten: Ik zag net je eerder reactie op het feit dat bonen winig vitamine hebben en dat is zo. Ze bevatten alleen vit. 11(60 mcg) en vit. C (1,5 mg) per 150 gr. Maar ze bevatten wel veel waardevolle mineralen zoals;natrium, kalium,calcium,veel fosfor (225 mg),magnesium, ijzer, koper en zink. Deze verliezen is ook jammer. Vandaar dat ook geadviseerd wordt om bonen in een pot niet te laten koken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100