Hoelang kan je sherry bewaren?

In de jaren 60 of 70 heeft mijn vader sherry gekocht en dat ligt nog in de kelder. Kan je dat nog drinken? Het heeft altijd gelegen. Op het etiket staat; The fine old golden sherry, Croft Oldoroso.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt eraan welk type sherry het is. Een Fino of Manzanilla, kan je 1 à 2 jaar bewaren (maar liefst niet). Een PX (zoete dessertwijn) kan veel langer mee. Een amontillado en oloroso ook. Ik vrees echter dat het een "medium dry" is, een type dat speciaal voor de Engelse en Nederlandse markt is gemaakt. Wij waren in die jaren de grootste klant van de Sherry boeren. Ik zou zeggen, probeer er een. Je kan het altijd nog door de gootsteen gooien.

Sherry is een van de wijnsoorten die altijd staande bewaard moet worden. Op die manier is het kontaktvlak van de wijn met de lucht in de fles het kleinst. Sherry mag zelfs niet lang rijpen op fles. Hij is al voldoende gerijpt in de solera en eenmaal op fles is deze klaar om gedronken te woorden. Hier geldt dus "hoe sneller hoe beter". Deze wijn verbeterd dus niet met de tijd.! De normale maximum bewaartijd voor Sherry is ± 1½ jaar. Dus helaas de sherry is niet meer te drinken. Maar misschien nog te gebruiken als azijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100