Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Zelf je haar knippen en verven? Zo doe je dat

De meeste mensen kiezen ervoor om naar een kapper te gaan als ze hun haar willen knippen. Het is echter ook mogelijk om gewoon thuis aan de slag te gaan. Is jouw kapsel toe aan een knipbeurt, wordt je uitgroei erg zichtbaar of wil je een feestelijk kapsel voor een speciale gelegenheid? Ook dit kun je thuis doen. Wat is handig, als je zelf je haar wilt knippen? En hoe pak je zo’n verfbeurt slim aan?

Tekst gaat verder onder de advertentie

Wat heb je nodig als thuiskapper?

Als je thuis je haar wilt knippen en verven, heb je niet veel nodig. Het wel fijn als je dit klusje met z’n tweeën kunt doen. Vraag indien mogelijk je partner of een vriend(in) om hulp. Geen hulptroepen beschikbaar? Alleen lukt het ook. Wat je zeker nodig hebt zijn twee spiegels, een grote en een kleinere, die je in de hand kunt houden om je achterhoofd te bekijken. Een kam met grove tanden is handig, zeker bij langer haar. Hou een plantenspuit met warm water binnen handbereik, want nat haar knipt makkelijker. Bovendien valt nat haar iets langer dan kort haar.

Ook handig: een kapmantel of iets wat erop lijkt (een opengeknipte vuilniszak volstaat ook) en een handdoek. Haal het liefst een speciale kappers (schaar) in huis. Ga in ieder geval niet met een huis-tuin-en-keuken-schaar aan de slag, want dan is het gedoemd te mislukken. Zorg ervoor dat de schaar scherp is. Dat is belangrijk, want met een botte schaar beschadig je het haar aan de onderkant, waardoor je snel last krijgt van gespleten haarpunten. Kies een goede plek om het haar te gaan knippen. Na de knipbeurt wil je vast even douchen om die losse haartjes kwijt te raken die in je nek kriebelen, dus ga niet te ver bij de badkamer vandaan zitten.

Kniptips voor lang haar

Heb je lang haar? Begin dan met een wasbeurt. Was het haar en gebruik een beetje conditioner voor in de punten. Kam het natte haar daarna goed door. Werk laagje voor laagje, van onder naar boven, en steek het haar dat je nog niet knipt even weg met een haarklem of een elastiekje. Als je de dode puntjes wilt weghalen, controleer dan vooraf hoe het haar eruit ziet en knip ongeveer een halve centimeter boven de gespleten haarpunten.

Kniptips voor kort haar

Wil je een korter kapsel bijwerken? Dan werk je juist van boven naar beneden. Begin bij de scheiding te knippen en ga zo stapje voor stapje richting oren en hals. Hou rekening met de lengte van je pony, kruinen en de richting die het haar vanzelf opvalt: die vormen wil je volgen, om te voorkomen dat weerbarstige plukjes gaan pieken.

Kniptips voor krullend haar

Krullen zijn lastiger om te knippen. Nat krulhaar lijkt veel langer, droge krullen springen natuurlijk rond het hoofd. Daarom knip je krullen gauw te kort. Ook moet je bij het knippen van een krullenbol rekening houden met hoe het haar van nature valt. Niet eenvoudig om dat in één keer goed te doen. Wees dus voorzichtig, knip geen grote plukken tegelijk en woel door het haar met je handen om te zien hoe het valt. Twijfel je? Blaas dan een stukje droog met de föhn om te zien welke kant het haar op krult, maak het daarna weer nat met de plantenspuit en knip rustig verder.

In alle gevallen is het verstandig om niet teveel in één keer af te knippen. Je haar kan wel twee keer zo lang worden als het nat is. Bovendien is het makkelijker om een kapsel te corrigeren als er nog voldoende volume is om te knippen.

Zelf aan de slag met haarverf

Heb je je haar geverfd, dan merk je na een week of vier dat je oorspronkelijke kleur weer door begint te schemeren. Bijvoorbeeld bij je scheiding of bij de slapen. Dat wil je vast aanpakken. Hoe je dit doet? Om te beginnen: koop de juiste haarverf. Laat jij je haar normaliter altijd verven bij de kapper, overleg dan welk product je thuis kunt gebruiken. Sommige kappers maken haarverf-pakketjes in de kapsalon, die je thuis kunt gebruiken. Doet je kapper dat niet, dan zijn de haarverfproducten van de drogist een goed alternatief.

Lees voordat je het haarverf product koopt goed welk resultaat je kunt verwachten. Het is niet realistisch om van donkerbruin naar lichtblond te switchen als je je haar zelf gaat verven. Je kunt het beste voor een kleur kiezen die niet te ver van je eigen haarkleur af ligt. Lees de gebruiksaanwijzing goed door, want er zijn nogal wat verschillen per haarverf product. Houd je strikt aan de inwerktijden die op de verpakking vermeld staan. Korter of juist langer wachten voordat je de verf uitspoelt, kan namelijk zorgen voor een totaal ander en ongewenst effect.

Mijn haar is verpest, wat moet ik nu?

Om te beginnen: niet in paniek raken en niet door blijven knippen. Als je het snel probeert op te lossen, zorg je er meestal voor dat het kapsel nog vreemder of te kort wordt. Laat het haar rustig drogen en wacht een dag of twee om te zien hoe je haar dan valt. Blijf je ontevreden? Maak dan een afspraak bij de kapper. Hij of zij kan je zeker redden en vertellen wat je de volgende keer niet, beter of juist wél kan doen.

Is de kleur niet geworden wat je ervan verwacht? Als een verfkleur te warm, dus een beetje rood, is uitgevallen, kun je dat corrigeren met een shampoo speciaal voor grijs haar. Die shampoos bevatten namelijk stofjes die ervoor zorgen dat de kleur van grijs haar mooi fris blijft en de rode gloed corrigeren. Helpt dat niet, dan zou een tijdelijke spoeling het probleem kunnen oplossen. Een spoeling is een semipermanente kleuring, die minder lang in je haar blijft. Kies een spoeling die iets donkerder is dan je eigen haarkleur, dan dekt het wat beter.

Tips voor een feestelijk kapsel

Tijdens feestelijke gelegenheden wil je er natuurlijk stralend uitzien. Als je zin hebt om deze feestdagen uit te pakken, maak je hoe dan ook indruk met één van deze feestkapsels.

Feestelijk kapsel voor lang haar

Als je lang haar hebt, heb je ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt het invlechten, krullen of opsteken. Wil je je haar op een originele manier opsteken? Was dan eerst je haar en föhn het haar vervolgens steil. Daarna toupeer je het kruingedeelte bij de aanzet voor meer volume en stevigheid. Start achterin bij de nek: pak steeds een losse pluk, draai die losjes naar binnen en zet vast met speldjes. Bij de zijkanten maak je een draaibeweging halverwege het hoofd (oorhoogte) en draai je het haar plukje voor plukje mee in de rol. Je kunt het haar weer wat losser maken door aan de plukken te trekken. Steek voor een feestelijk accent een aantal zijden roosjes of spelden met glitters in het haar.

Feestelijk kapsel voor kort haar

Heb je kort haar? Dan weet je als geen ander hoe jouw haar op zijn best zit. Het is leuk om met de feestdagen iets extra’s te doen. Zo kun je je haar extra touperen of proberen te krullen. Net iets anders dan normaal. Ook kun je tijdens feestelijke gelegenheden uitpakken met accessoires, zo ook voor je haar. Wat dacht je van een haarband? Je hebt tegenwoordig ontzettend veel varianten, in allerlei kleuren en maten. Voor ieder wel wat wils, er is er altijd eentje te vinden die bij je kleding past. Glitterspray is trouwens ook een feestelijke en waardevolle toevoeging. Het werkt net als haarlak, maar dan met glitters.

Lees ook:

Auteur: Sabina Posthumus & Ilse Bloemendal