Draai voor klassieke weergave

Je tanden verzorgen doe je tegenwoordig met deze moderne foefjes

Moderne manieren om je tanden tegenwoordig zelf goed te verzorgen, die zijn er genoeg. Zo is kauwgom met xylitol voor mondhygiëne vervangen voor tabletten, hebben tandenstokers plaatsgemaakt voor waterflossers en kan je eenvoudig je tanden laten bleken bij de tandarts. Dit is de tandverzorging anno nu.

Wij zetten 5 manieren voor moderne tandverzorging op een rijtje:

1. Tabletten voor tandverzorging

Naast speciale tandverzorgende kauwgom, zijn er tegenwoordig zuigtabletten die bijdragen aan een professionele gebitsreiniging. En bestaat er tandpasta in tabletvorm. Je kauwt bijvoorbeeld op een tablet met citroen- of muntsmaak, terwijl je gebit een volledige wasbeurt ondergaat. Snap jij het?

Aanvullend op de kauwtabletten, zijn er tabletten die - eenmaal in de mond - gaan schuimen zoals je van tandpasta gewend bent. Hierbij gebruik je alsnog je tandenborstel. Het voordeel is dat het een stuk beter is voor het milieu en dat je géén vloeistoffen mee hoeft te nemen als je op reis gaat.

2. Waterflossers voor tandverzorging

Je tandarts heeft vast weleens benoemd dat je een tandenstoker moet gebruiken om onder andere tandsteen af te remmen. Naast de houten tandenstokers en plastic ragers heb je, jawel, waterflossers. Met de waterflosser geef je je tanden een douche, terwijl je ze flost met water. Iets waarvan je in ieder geval zeker weet dat het niet slecht is voor je gebit. Volgens tandartsen is het ’t fijnst om lauw water in je waterflosser te doen.

3. Tanden bleken

Het bleken van tanden is populairder dan ooit. Niet voor niets zijn er ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het bleken van tanden niet schadelijk is. Laat je tanden dan ook liever bij de tandarts bleken dan dat je er zelf mee aan de slag gaat. Hoe zoiets in z’n werk gaat? Er wordt een bleekgel aangebracht die ervoor zorgt dat de bovenste laag van je tandglazuur bleekt. Alleen die laag kleurt witter. Perfect voor een stel mooie, witte tanden op de volgende familiefoto. 

Zwarte-tandpasta

4. Zwarte tandpasta 

We gaan van tanden bleken voor een wittere tint, naar poetsen met zwarte tandpasta. Verrassend genoeg belooft zwarte tandpasta net zo goed om je tanden op een natuurlijke manier witter te maken. Hoewel het door mondhygiënisten wordt afgeraden om je tanden enkel met zwarte tandpasta te poetsen, doet het wat goeds om het eens te proberen. Neem dan wel een tandpasta met actieve kool. Dit is het ingrediënt dat verschil maakt.

5. Kurkuma tegen tandvleesontsteking

Steeds vaker worden specerijen niet alleen in de keuken gebruikt, maar voor allerlei foefjes. Zo ook de Indiase geelwortel kurkuma. Naast het op smaak brengen en kleur geven aan currygerechten, werkt deze heilige poeder in Azië als natuurlijke pijnstiller én als wondermiddel om tandvleesontsteking tegen te gaan. Dat wil niet zeggen dat je je tanden per direct met kurkuma moet poetsen. Wel dat je je mond ermee moet spoelen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Lees ook

Bronnen: Mens en Gezondheid, Tandartsverzekering
Auteur: Anouk Bruel