Draai voor klassieke weergave

Afhangende mondhoeken naarmate je ouder wordt? 5 tips!

Hoe ouder je wordt, hoe meer ‘alles wat gaat hangen’. Zó ook je mondhoeken. Hierdoor ontstaat soms een chagrijnige, negatieve of verdrietige gezichtsuitdrukking. Hoe breng je toch wat vrolijkheid in je gezicht zonder medische ingrepen? Dit zijn 5 tips bij afhangende mondhoeken. 

Waardoor gaan mondhoeken hangen?

Hangende mondhoeken is een proces dat heel geleidelijk van start gaat vanaf de leeftijd van 35 jaar. De huid wordt dan zichtbaar verzwakt doordat de huid naast collageen ook elastine verliest. Er komt huidoverschot.
De onderhuidse vetcellen, die zich naast de mondhoeken in de wangen bevinden, verliezen geleidelijk het volume. Bovendien verandert de botstructuur en de zwaartekracht - een verplaatsing van de huid naar beneden - in je gezicht. Marionetlijnen zijn het gevolg!

Nieuwste methodes

Er zijn diverse methodes om het volumeverlies en de lijntjes te laten vullen met fillers of botox. De laatste tijd is het innemen of smeren met collageen ook erg populair. Kies je liever voor wat minder moderne maatregelen, dan zijn dagelijkse oefeningen - om je spieren rondom je lippen te versterken - een prima oplossing. 

Hangende-mondhoeken

5 tips tegen hangende mondhoeken

1. Lachen is het beste medicijn 

Deze oefening laat gelijk resultaat zien: lachen! Probeer zoveel mogelijk te lachen. Dit is natuurlijk niet de hele dag vol te houden. Het volgende trucje gelukkig wel! Beeld je in dat een touwtje je mondhoeken omhoog trekt. Na een tijdje merk je dat dit een gewoonte wordt en blijven je mondhoeken (langer) in die lachende positie. 

2. Draai je tong rond 

Het draaien van je tong is ook een goede oefening om te voorkomen dat je mondhoeken gaan hangen. Voor deze oefening sluit je je mond en wrijf je met je tong rondom de buitenkant van je boventanden. Begin achterin bij je kiezen en beweeg je tong helemaal naar de andere kant van je mond. Doe daarna hetzelfde bij je ondertanden. Doe dit minimaal een minuut lang per dag.

3. Maak je wangen bol

Om je lachrimpels te verminderen, is het noodzakelijk om je gezichtsspieren in dit gebied te versterken. Hoe je dit doet? Door je lippen op elkaar te houden en één van je wangen bol te blazen. Zorg dat je dit minimaal 10 seconden vasthoudt. Doe dan hetzelfde met je andere wang en herhaal dit 15 keer per dag. Bol tot slot beide wangen tegelijk en laat de lucht langzaam uit je mond wegstromen. 

4. Kus de lucht 

Dit is de leukste oefening van allemaal. Een effectieve manier om te voorkomen dat je mondhoeken gaan hangen, is het kussen van de lucht. Doe alsof je de lucht kust, tuit je lippen zo strak mogelijk en geef zoveel mogelijk kusjes. Doe dit minimaal 60 seconden per dag. 

5. Train je bovenlip 

Wil je de lijntjes op je bovenlip verminderen? Dan is deze oefening wat voor jou! Houd de hoeken van je bovenlip vast tussen duim en wijsvingers. Raak met je duimnagel het tandvlees van je bovenkaak. Ontspan vervolgens je gezicht en trek je lip langzaam omlaag. Beweeg langs je lip en herhaal dit 20 keer per dag. 

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal