Draai voor klassieke weergave

Zo krijg je een mooie en volle baard

Waar de snor iconisch voor de jaren ‘90 was, is momenteel de baard helemaal hip. Een goed verzorgde baard kan hierdoor echt jaloersmakend zijn. Wanneer je zo’n mooie baard wilt, vereist dat bepaalde discipline. Bovendien kan helaas niet elke man een volle baard laten groeien. Gelukkig zijn er manieren om toch stijlvol voor de dag te komen. Wij leggen je precies uit hoe ook jij een mooie baard kunt krijgen.

Snelheid baardgroei

Voordat je kunt nadenken over verschillende baard modellen en welke het beste bij jou past, moet je eerst het nodige haar laten groeien. Dat wil zeggen dat je de geduld moet hebben. Het kan namelijk best even duren voordat je voldoende haar hebt om jouw baard in model te brengen. Het is gebruikelijk om na 4 weken een kritische blik in de spiegel te werpen hoe het gesteld is met jouw baardgroei. De exacte snelheid kan weliswaar per persoon verschillen, omdat dit genetisch bepaald is. Desondanks is 4 weken wel een goede graadmeter. 

Daarnaast moet je voorbereid zijn op het krijgen van jeuk. Een baard laten groeien gaat op een bepaald moment nou eenmaal jeuken. Maar dit houdt gelukkig na een tijdje weer op. Bij de meeste mannen duurt dit ongeveer een week. Hierna is de ergste jeuk voorbij. Denk maar zo: uiteindelijk zal al deze moeite en het wachten dubbel en dwars waard zijn. Maar wat is de beste manier om een volle baard te laten groeien? 

Een volle baard laten groeien in 6 stappen

1.    Laat jouw baard staan door te stoppen met scheren.
2.    Weersta tussendoor de verleiding en ga jouw baard niet te vroeg stylen.
3.    Bepaal tot waar je jouw baardgroei wilt hebben (de juiste haarlijn) en onderhoud de rest van jouw                     haargroei in de nek en hals.
4.    Verzorg jouw groeiende baard regelmatig door te kammen en wassen. Verder doet een wax of baardolie         wonderen.
5.    Werk na een paar weken jouw baard een beetje bij zodat je er nog wel verzorgd uitziet.
6.    Na ongeveer 4 weken heb je een volle baard laten groeien en is het tijd om te gaan stylen.

Stijlvolle baard modellen

De kans is groot dat jouw volle baard er anders uitziet dan die van de buurman. Zelfs als je weinig gezichtshaar hebt, kun je nog steeds een mooie baard creëren. De truc zit in het kiezen van het juiste baard model. Welk model bij jou past om een mooie baard te hebben, is afhankelijk van een aantal punten. Zo moet je ten eerste kijken naar de hoeveelheid baardgroei die je hebt. Daarnaast zijn ook jouw gezichtsvorm en de mate van verzorging bepalend of een specifiek model goed staat. Omdat niet iedereen alle baard modellen inzichtelijk heeft, noemen wij hieronder drie populaire modellen voor een mooie baard. 

1.    De stoppelbaard

Wanneer het niet lukt om een volle, mooie baard te laten groeien, is de verzorgde ééndagsbaard wellicht iets voor jou. We hebben het natuurlijk over het model van de stoppelbaard. Vrijwel iedereen die een beetje baardgroei heeft, kan zo’n mooie baard laten staan. Bovendien is de stoppelbaard gemakkelijk in onderhoud. Dat alleen al kan een reden zijn om voor dit baard model te kiezen.

Wanneer je de stoppelbaard wil laten groeien, raden wij je aan om jouw baardhaar ergens tussen de 3 en 5 millimeter te trimmen. Voor een stijlvol resultaat moet je ook kritisch kijken naar de contouren van jouw gezicht. Je gebruikt namelijk de botstructuur in het gezicht als haargrenzen. Deze houd je met andere woorden aan als ijkpunt tot waar de stoppelbaard groeit en wat je daarnaast wel glad moet scheren.

2.    De korte baard

Past een stoppelbaard niet bij jou of vind je het simpelweg niet netjes genoeg? Dan is het model van de korte baard wellicht meer jouw stijl. Het model korte baard is een veelzijdige look die niet alleen bij alle leeftijden past. Zo’n mooie baard is tevens gemakkelijk te combineren met uiteenlopende kapsels. Net als de stoppelbaard is de korte baard erg onderhoudsvriendelijk. 

Als model volgt de korte baard de hoeken van het gezicht. Dit is de plek waarbij de baard ongeveer 1 centimeter lang is op de wangen. Het baardhaar onder de kin is iets langer, namelijk 1,5 centimeter. Op die manier krijgt het model namelijk een meer mannelijke vorm. Leuk weetje over dit baard model: de meeste vrouwen vinden dit model een mooie baard bij veel mannen.

3.    De langere baard

Ten slotte staan we even stil bij een ander baard model dat erg populair is bij mannen uit meerdere generaties. We bedoelen natuurlijk de langere baard, ofwel de lange variant van de korte baard. Zoals je wel verwacht, kost het alleen wel wat meer tijd om deze mooie baard te krijgen. Daarnaast is dit model niet voor iedereen weggelegd, omdat de langere baard alleen werkt bij een volle baardgroei. Houd er bovendien rekening mee dat zo’n mooie baard wel meer onderhoud vereist om het netjes en stijlvol te houden.

Voor de langere baard is het belangrijk om de vorm van jouw gezicht aan te nemen. Zo moeten de lijnen strak op het gezicht zijn om een perfect contrast te creëren. Net zoals de korte baard heeft dit baard model een iets langere onderkant. Over het algemeen wordt aangeraden om de baard onder de kin maximaal 5 centimeter lang te houden. Daarmee behaal je namelijk het beste contrast. Al met al is zo’n iets langere baard een van de mooiste baard modellen ter wereld. Dus als je het kan laten groeien, dan raden we deze zeker aan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Blauwe Monsters.