Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dit mannelijke baard model past bij jouw gezicht en zo krijg je hem

Een baard laten groeien is zo gedaan, maar ervoor zorgen dat een baard er stijlvol uitziet vereist aandacht. Hoe kun je er als man voor zorgen dat je baard in de perfecte vorm is? Hoe laat je je baard groeien, hoe verzorg je hem en hoe moet je hem scheren of trimmen? We leggen je precies uit hoe je een mooie, mannelijke baard krijgt.

Hoe laat ik mijn baard groeien?

Voordat je aan verschillende baard modellen kunt denken, is het belangrijk om te weten hoe je überhaupt je baard laat groeien. Dat wat je voornamelijk nodig hebt, is geduld. Het kan namelijk even duren voor je voldoende haar hebt om jouw baard in model te brengen. De snelheid waarin haar groeit, verschilt per persoon. Geef het in ieder geval 4 weken de tijd, voor je een kritische blik in de spiegel werpt. 

Wat zijn stijlvolle baard modellen?

Er is niet één stijlvol baard model. Vergelijk je baard niet met een ander en maak je niet druk als je ziet dat jouw buurman meer haargroei heeft. Met weinig gezichtshaar kun je namelijk net zo goed een mooie baard creëren. De lengte van je baardhaar, je gezichtsvorm en verzorging van de baard bepalen welk van de volgende modellen het best bij jou past. 

1.  De stoppelbaard

De stoppelbaard, of de eendagsbaard, is voor iedereen geschikt. Voor degenen die na 4 weken groei geen volle baard hebben, maar ook voor degenen die weinig zin hebben in onderhoud en het bij lichte baardgroei willen laten staan. Een stijlvolle stoppelbaard is ongeveer 3-5 millimeter. Kijk naar de botstructuur van je gezicht om je haargrenzen te bepalen. Dit vormt de lijn van je baard. 

2.  De korte baard

Past een stoppelbaard niet bij jou of vind je het simpelweg niet netjes genoeg? Dan is het model van de korte baard wellicht meer iets voor jou. Deze baard past bij alle leeftijden, is onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te combineren met allerlei verschillende kapsels. Bovendien is deze baardlengte favoriet onder de vrouwen. De korte baard volgt de hoeken van je gezicht. Op de wangen is de baard ongeveer 1 centimeter lang. Het baardhaar onder de kin is iets langer, 1,5 centimeter. Dat zorgt voor een mannelijke vorm. 

3.  De langere korte baard

De langere korte baard is een model dat erg populair is onder mannen. Het kost wat meer tijd om deze mooi te krijgen en het model is niet voor iedereen weggelegd. Eigenlijk alleen wanneer je na 4 weken een volle baardgroei hebt. De lijnen van een langere korte baard moeten strak worden getrimd, zodat je een duidelijk contrast krijgt tussen beharing en geen beharing. Over het algemeen wordt aangeraden om de baard onder de kin maximaal 5 centimeter lang te houden. Hoewel deze baard onderhoud nodig heeft om hem netjes te houden, is het één van de mooiste baard modellen. Als je hem kan laten groeien, is het dus een aanrader.

Een volle baard laten groeien in 6 stappen

  1. Stop met het scheren van je baard
  2. Geef je baard minstens 4 weken om te groeien
  3. Verzorg je baard door regelmatig te wassen en te kammen
  4. Gebruik een wax of baardolie
  5. Bepaal tot waar je de baardgroei wilt hebben en onderhoud de haarlijn in je nek en hals om er verzorgd uit te zien
  6. Na ongeveer 4 weken is het tijd om je baard te stijlen

Houd rekening met jeuk

In de weken dat je je baard laat groeien, moet je op één ding voorbereid zijn: jeuk. Elke man met een baard ervaart hetzelfde, er komt een moment waarop het gaat jeuken. De meeste mannen hebben een week last van die jeuk, waarna het vanzelf wegtrekt. Om de jeuk te verminderen kun je het best je groeiende baard goed wassen, borstelen en er niet te veel aanzitten met je (vuile) handen.

Lees ook:

Auteur: Anouk Bruel

Bron: Philips