Draai voor klassieke weergave

Halszaken: dit doe je om een ‘ouwe nek’ te voorkomen

I feel bad about my neck, de Amerikaanse schrijfster Nora Ephron baalde zo van haar ouder wordende hals dat ze er een hilarisch boek over schreef. Niet zo gek, want dat verslappen en rimpelen van de huid drijft soms ook tot wanhoop. Hoe het komt en wat eraan te doen is, zet Nouveau hier voor je op een rij.

Soorten problemen

Voor je tot behandeling overgaat, is het belangrijk om te weten hoe je aan dat slappe vel komt. Er zijn eigenlijk drie soorten problemen:

  1. Huidveroudering: De huid van de hals veroudert sneller dan die van je gezichtshuid, omdat deze dunner is en er minder talg- en zweetkliertjes in zitten, waardoor hij sneller kreukelig wordt door bijvoorbeeld zonschade.
  2. Plooien: Deze ontstaan doordat de huid slapper wordt. Dat komt door de vlak onder de huid liggende platysmaspieren, die zich steeds spannen en ontspannen; op een gegeven moment gaat de rek eruit.
  3. Vetredistributie: Een moeilijk woord voor het feit dat je gezicht dunner wordt als je ouder wordt, terwijl het vet zich ophoopt in je onderkin.

Wat kun je eraan doen?

Als je weet wat jouw ‘oude nek’-probleem is, kun je er gelukkig wel nog van alles aan doen:

Microneedling
Met minuscule naaldjes wordt de elastine- en collageenaanmaak gestimuleerd, wat je huid steviger en gladder maakt.

Lipofilling
Hierbij wordt lichaamseigen vetweefsel in de huid aangebracht om rimpeltjes op te vullen.

Peeling & laser
ls je er goed rekening mee houdt dat de halshuid erg dun is en makkelijk kan beschadigen, kunnen laserbehandelingen lijntjes minder zichtbaar maken.

Botox
Als de huidveroudering nog niet te erg is, kun je de platysmaspieren met botox plat laten leggen, waardoor je verslapping voorkomt. Nadeel is alleen dat er veel botox nodig is, wat het een prijzige behandeling maakt. Bovendien is het tijdelijk en moet je het om de paar maanden herhalen.

Liposuctie
Een beginnende onderkin door vetophoping kun je weghalen met behulp van liposuctie, waarbij het onderhuidse vetweefsel wordt weggezogen.

Halslift
Als er geen overtollige huid weggesneden hoeft te worden en alleen de platysmaspieren zijn opgerekt, dan kun je deze spieren met een halslift straktrekken en houd je een klein litteken onder de kin over. Is het wel nodig om huid weg te halen, dan kun je overwegen om een gecombineerde hals-/facelift te laten doen, dat is mooier omdat de huid dan vastgezet wordt achter het oor.
 

Tot slot: ben je nog niet zo ver dat je een ingreep overweegt, probeer dan in elk geval op je rug te slapen om te voorkomen dat je hals ’s ochtends totaal in de kreukels ligt.