Draai voor klassieke weergave

Kleding om jonger te lijken: met deze 8 kledingtips lukt dat

Jonger geschat worden dan je bent is altijd leuk, maar hoe doe je dat? Ouder worden betekent niet dat je er ook oud(er) uit hoeft te zien. Zet de vraag: “Kan dat nog wel op mijn leeftijd?” uit je hoofd en zorg dat je je altijd aan deze 8 kledingtips houdt. Dan word je gegarandeerd jonger geschat. 

Tip 1: Neem je persoonlijke voorkeuren onder de loep 

Wat we al eerder schreven: ouder worden betekent echt niet dat je de mode vaarwel zegt. De meeste kleding kan je gewoon dragen, zolang je kritisch blijft naar jezelf. Wat staat jou? Kijk vooral naar kleding die bij jou past – én niet naar kleding die bij jouw leeftijd 'hoort'. Wanneer je kleding draagt die past bij je haarkleur, huidskleur en lichaamsvorm kan het haast niet fout gaan en zal je er op z’n jongst uitzien. Daarbij is het wel belangrijk dat je kleding draagt waarin je je goed voelt.  

Tip 2: Zorg voor de juiste kleur kleding 

Zorg dat je kleding matcht met de kleur van je huid, haar en ogen. Hierdoor zie je er frisser en jeugdiger uit. Om te kijken welke kleuren je staan, kan je je het beste laten adviseren in een kledingwinkel. Je hebt ook verschillende workshops waar verschillende stylisten en kappers je adviseren wat voor kleding je het beste wel en niet moet dragen. Hierbij kijken ze naar je figuur, stijl en haarkleur.

Het is aan te raden om dit regelmatig te doen. Naarmate je ouder wordt, verandert namelijk de kleur van je gelaat en haar. Je haar wordt bijvoorbeeld grijs en je huid kan valer worden. Dat heeft invloed op de kleuren die daar goed bij passen.

Tip 3: Zwarte kleding vermijden

Wil je slanker lijken? Draag dan zwart, zeggen ze altijd. Iedereen weet namelijk dat zwart afkleedt. Als je ouder wordt, kan zwart een sterk contrast vormen en de nadruk leggen op rimpeltjes, oneffenheden en donkere randen onder je ogen en/of kin. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom wordt zwart afgeraden als je wat ouder bent.

Ben je fan van zwart en kan je geen afscheid nemen van je favoriete zwarte kledingstukken? Draag er een sjaal of ketting in een heldere kleur bij en kies vooral de kleuren die jou mooier, stralender en jonger laten lijken. Probeer eens een marineblauw of antracietgrijs als basis in plaats van zwart. Je zult je verbazen door het verschil. 

Tip 4: Zorg voor wat kortere bovenkleding

Veel vrouwen gaan naarmate ze ouder worden voor tops die langer zijn. Terwijl een kortere top je figuur veel beter tot zijn recht laat komen. Een lange top verstopt en maakt ouder. Probeer het maar eens. Je zult zien dat deze kleine aanpassing een enorm effect heeft. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar in kortere tops te lopen, als je maar die lange, vormloze tunieken vaarwel zegt. 

Combineer het korte jasje met iets langere blouse daaronder. Hierdoor komt je taille mooi uit en 'verdoezel' je toch de eventuele vollere heupen. 

Tip 5: Zeg al die verhullende kleding gedag 

We doen het allemaal wel eens: jezelf lekker verstoppen in een wijde trui of colbertje. In werkelijkheid lijk je juist dikker als je je lichaam verstopt. Je lost dit op door je sterke punten te benadrukken.

  • Als je een appelfiguur hebt, heb je vaak een buikje. Benadruk dan je benen.
  • Heb je een peerfiguur? Benadruk dan je buik en je taille.

Kijk goed naar je figuur en het daarbij horende kledingadvies. Online kun je diverse kledingtest doen om erachter te komen welk figuur je hebt en welke kledingstijl daarbij past. 

Tip 6: Investeer in een nieuwe (collectie) bh’s 

Een bh die goed zit, zorgt voor een beter silhouet waardoor je kleding automatisch beter zit. Zorg daarom voor een juiste, goed zittende bh. Een goede bh zorgt ervoor dat je taille meer tevoorschijn komt. De aanschafprijs is vaak wat hoger, maar het is het zeker waard. Investeer in kwaliteit en laat je goed adviseren over de maat. Stel de bandjes geregeld bij voor de juiste ondersteuning en koop weer op tijd een nieuwe bh. Wist je dat je een bh gemiddeld maar 90 keer kan dragen? Daarna verliest hij zijn functionaliteit al.

Tip 7: Draag de juiste roklengte 

De lengte van je rok is enorm belangrijk. Hoe lang je rok moet zijn, verschilt per persoon. Een te korte rok kan armoedig of te jeugdig zijn, een te lange rok zorgt al snel voor een tuttige of oudbollige uitstraling. Modeontwerper Mart Visser adviseert alle vrouwen om de rok net onder de knie te laten vallen. Zo lijk je het jongst! Twijfel je? Laat je dan adviseren in de winkel.

Tip 8: Ga met de tijd mee

Het is moeilijk om van bepaalde kleding afscheid te nemen. Waarschijnlijk heb je sommige kleding twintig, al dan niet dertig jaar in je kast liggen. Ze zijn misschien nog wel goed, maar passen ze ook bij de mode van nu? Je hoeft natuurlijk niet met elke trend mee te doen, zorg er wel voor dat je kleding een beetje van deze tijd is of combineer het met nieuwe items of accessoires. En ja, wie wat bewaart heeft wat. Veel mode komt terug. Zo ook broeken met een (ultra)hoge taille, schoudervullingen, mohair truien en pofmouwen!

Lees ook

Auteur: Ilse Bloemendal