Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Sportieve look? Kies de sneaker die het beste bij jou past

Een paar goeie sneakers onder een klassiek pak, sportschoenen onder een rokje of een jurk: de mode-politie schreef er vroeger direct een bekeuring voor uit, tegenwoordig kan het makkelijk. Het staat vlot, het is modern en bovendien: wat zitten die gympen lekker.

Wat is eigenlijk het verschil tussen sneakers en gympen? Helemaal niks, het Amerikaanse woord ‘sneaker’ klinkt kennelijk hipper. Het woord is afgeleid van het werkwoord ‘sneak’, en dat betekent besluipen. Op sportschoenen kun je zo zachtjes lopen, dat niemand je hoort aankomen.

Vandaag de dag zijn gympen niet meer uit het straatbeeld weg te denken, echt niet alleen atleten en fanatieke sporters dragen ze. Sneakers kom je in bijna elke schoenenwinkel tegen. Wat past bij jouw stijl?

5 soorten sneakers voor alle leeftijden

1. Classics

De oer-gymp zijn de Converse All Star, simpele canvas schoenen gemaakt naar het voorbeeld van de eerste basketbalschoenen uit de vorige eeuw. Ze zijn in tientallen kleuren te koop en naast het hogere basketbal-model zijn er ook modellen die net boven de enkel komen. Stop zo’n paar schoenen in je vakantiekoffer, want je kunt er uren op lopen zonder moe te worden. Ze passen bij een klassieke garderobe: onder een eenvoudig linnen jurkje, fleurige rok, maar ook onder een spijkerbroek en een korte broek kun je heel goed All Stars dragen.

Verschillende kleuren Converse All Star sneakers 

2. Dad sneaker

Nieuwe stijl: grove, beetje lompe gympen. Ze zijn meestal wit, met accenten in fluorkleuren en verschillende printjes. Moet je nog even wennen aan deze stijl? Pas ze een keer, en dan begrijp je het direct: alsof je je voeten in pantoffels laat glijden. Spijkerbroek, trui, deze sneakers eronder en je ziet er superhip uit. Durf je wat meer, dan kun je deze gympen ook rustig onder een jurk dragen. Helemaal van nu!

3. Hiphop

Je ziet ze zo voor je: grote kerels, grote gympen, grote glimmende kettingen om hun nek. Alle hiphoppers uit de jaren tachtig stonden op van die beestachtig grote sneakers, liefst een hoog model dat ook de enkels stevig inpakt. Hoogst onwaarschijnlijk dat je deze muzikanten als je persoonlijke stijlicoon kiest, maar kijk nog eens goed naar die schoenen. Dat zijn eigenlijk hele fijne schoenen, met een retro-uitstraling die helemaal past bij de mode van de laatste tijd.

4. Designer

Denk je bij gympen nog aan betaalbare schoenen, dan heb je het mis. Mode-ontwerpers hebben zich op de wereld van de sportschoen gestort en dat leverde prachtige ontwerpen op – met een indrukwekkend prijskaartje. Franse en Japanse mode-ontwerpers werken samen met grote sportmerken en ze brengen unieke schoenen op de markt, vaak in een beperkte oplage. Heb je een favoriete ontwerper? Misschien is een hele outfit een beetje prijzig, maar kan een paar gympen nog nét. En anders is het heerlijk om je eraan te vergapen en je te verbazen over wat er door zulke originele ontwerpers wordt gemaakt, verzonnen en (als broodjes) verkocht.

5. Echte sportschoenen

Koop je gympen bij de schoenenwinkel, dan zijn ze bedoeld om elke dag te dragen. En gympen van de sportwinkel zijn meer geschikt om te wandelen, sporten of hardlopen. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? Heb je lekkere wandelschoenen, waarom zou je die dan niet gewoon aantrekken als je boodschappen doet? En die superdempende hardloopschoenen zitten ook heel fijn als je een boswandeling maakt. Als er één regel is die de mode de laatste tijd bepaalt, dan is dat: alles kan en alles mag.

Alle stijlen sneakers bekijken

Lees ook
Kleding om jonger te lijken. Met deze 8 kledingtrucs lukt het.
• Dit zijn 4 handige wastips, zó blijft je kleding langer mooi.

Auteur: Sabina Posthumus