Draai voor klassieke weergave

Een nieuwe winterjas kopen: 5 tips voor warm, duurzaam en stijlvol

In samenwerking met:

De dagen worden korter en kouder, de hoogste tijd om je winterjas weer aan de kapstok te hangen. Ben je uitgekeken op je huidige jas, of ben je op zoek naar een warmer en droger exemplaar? Neem dan bij het kopen van een nieuwe winterjas de volgende 5 tips mee om zeker te weten dat je een goede aankoop doet.

Zo zit jij er warm, droog én stijlvol bij deze winter. 

1.     Waterdichtheid

Wil je een regenbui kunnen trotseren in je nieuwe winterjas? Dan is het belangrijk om te realiseren dat niet elke jas even waterdicht is.

Dit zijn de 6 categorieën van de waterdichtheid:

 1. 0 mm:
  Niet waterdicht.
 2. 0 - 1.000 mm:     
  Stoot water af, maar is niet waterdicht.
 3. 1.000 mm - 5.000 mm:
  Grotendeels waterdicht tegen regen. Lekt bij enige vorm van druk (zware regenval). Lekt ook bij het zitten of bij het leunen van natte oppervlakken.
 4.  5.000 mm - 15.000 mm:
  Volledig waterdicht en bestendig tegen veel vormen van druk, maar niet tegen hoge druk. 
 5. 15.000 mm - 30.000 mm:
  Compleet waterdicht, ook onder extreem hoge druk. Zelfs bij ondiepe onderdompeling droog. 
 6. Meer dan 30.000 mm:
  Materiaal zonder gaatjes (zogenaamde poriën). Deze materialen lekken nooit.

De gemiddelde druk van regen ligt tussen de 1.000 en 2.000 mm. Kledingstukken worden waterdicht beschouwd als ze bestand zijn tegen 1.300 mm. Hiermee kun je droog wandelen in een flinke regenbui. Wil je ook bestand zijn tegen een flinke sneeuwbui tijdens een wintersportvakantie? Dan is een jas met een hogere waterdichtheid nodig, namelijk tussen de 5.000 en 15.000. In tegenstelling tot regen blijft sneeuw namelijk plakken op je kleding, waardoor het alsnog kan gaan lekken.

2.     Type winterjas

Naast waterdichtheid is het type winterjas ook erg belangrijk. Niet alleen om lekker warm te blijven, natuurlijk ook om er stijlvol uit te zien! 

Bij leren jassen moet je goed kijken naar een binnenjas met goede (wollen) voering. Vooral bij een korte leren jas is het belangrijk om goed warmte vast te houden (en dat gaan we nodig hebben deze winter!). Korte jassen van imitatieleer bieden in de winter niet genoeg warmte.

Sommige manteljassen zijn van zichzelf niet heel warm, maar bevatten wél een warme voering. Sommige manteljassen hebben een hoog percentage wol. Deze zitten én erg warm én zijn zeer stijlvol. Ze zijn ideaal om aan te doen naar een feestje of etentje, omdat je ze prima over je nette kleding aan doet. 

Een sportievere jas is een parka. Deze jassen zijn zeer comfortabel en komen in verschillende modellen, zoals kort, maar ook lang tot over je knie. Let wel dat hele lange jassen onhandig zijn op de fiets! De voering van parka’s is vaak erg dik, waardoor ze zowel comfortabel, als heel warm zijn! 

Andere warme jassen zijn gewatteerde jassen. Ze zijn er in lange en in korte modellen. De gewatteerde techniek doet denken aan een slaapzak of donsdek: lekker warm dus! 

Als je een warme én stijlvolle jas wil en de modetrends wil volgen (zie verderop), kijk dan naar Faux fur jassen. Met of zonder opvallende kleuren kun je met de Faux fur jassen je simpele outfit een flinke boost geven. 

Zelf de verschillende type winterjassen vergelijken? Check dan de winterjassen voor dames en heren.

Nieuwe-winterjas

3.     Voldoende zakken

Een praktische tip is om te kijken of de winterjas wel voldoende zakken heeft. De ideale hoeveelheid zakken hangt natuurlijk van de persoon af, maar een paar grote zakken waarin je bijvoorbeeld je handschoenen kunt doen, is altijd handig. Kijk dan ook meteen naar het aantal binnenzakken. Let op dat de zakken makkelijk sluitbaar zijn. Het laatste wat je wil is ruziën met je jaszak, omdat deze niet makkelijk open of dicht gaat of dat je waardevolle spullen verliest uit je zakken. 

4.     Duurzaamheid

Steeds meer mensen kiezen bewust voor duurzame kleding. Een winterjas gemaakt van duurzame materialen is vaak iets duurder. Daarentegen is de kwaliteit wel vaak beter, waardoor de jas langer mee zal gaan. Bovendien is duurzame kleding beter voor het milieu. Het productieproces is beter, waardoor er minder verspilling is. Ook krijgen de arbeiders eerlijk betaald. Wist je trouwens dat duurzame stoffen vaak lekkerder zitten en zachter zijn? 

TIP: Duurzame kleding herkennen doe je aan een aantal labels en keurmerken (die staan op het waslabel). De meest voorkomende keurmerken voor duurzame kleding zijn: Fair Wear, Global Organic Textile Standard, Made-By en Fairtrade Max Havelaar.

5.     Stijl & trends

Volg je graag de laatste modetrends, dan is deze tip voor jou! De wintermode van 2021 is namelijk vooral geïnspireerd door aanraking. Oftewel: stoffen die je wilt voelen en extreem zacht zijn. Wol, fleece, teddy, imitatiebont: hoe zachter en warmer, hoe beter. Voor de heren een ideale gelegenheid om wollen mantels te dragen die als een deken over je heen vallen. Voor de dames komen daar nog wat trends bovenop. Deze winter mag je ook lekker veel kleur dragen. Ook zien we veel lagen en opvallende vormen.

Op Winkelstraat.nl shop je online bij meer dan 300 luxe boetieks uit heel Europa. Deze partner boetieks zijn zorgvuldig geselecteerd. Alle items zijn uniek en bezorging is altijd gratis. Dagelijks wordt de collectie ververst en aangevuld met nieuwe modellen. Bij hoeveel boetieks je ook winkelt, je rekent maar één keer af. 

In samenwerking met: