Draai voor klassieke weergave

Welke bril past bij jouw gezichtsvorm en stijl?

Een nieuwe, juiste bril kiezen kan een lastige klus zijn. Welke bril staat je goed en past bij je gezicht en haarkleur? Voordat je een afspraak met een brillenwinkel maakt, is het goed om thuis in de spiegel te kijken en te ontdekken wat de vorm én de mooie aspecten van jouw gezicht zijn. Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een bril?

De meeste brillen draag je dagelijks. Het is het daarom verstandig om na te gaan welke soort brillen er goed bij jouw stijl passen. Bij het kiezen van een juiste bril kijk je naar je gezichtsvorm, haarkleur, stijl en persoonlijkheid. Met deze tips wordt het kiezen van een bril veel makkelijker. 

Welke bril past bij mijn gezichtsvorm?

Met de juiste bril benadruk je de sterke punten van je gezicht. Het is best lastig om zelf de vorm van je gezicht vast te stellen: heb je een ovaal, rond, hartvormig, een vierkant gezicht of misschien wel een combinatie van twee vormen?

Ga voor de spiegel zitten en haal zoveel mogelijk haar uit je gezicht, zodat de totale vorm van je gezicht duidelijk wordt. Kijk naar je haargrens en scheiding tussen gezicht en nek om de vorm te ontdekken. Vergelijk je gezichtsvorm eens met de onderstaande afbeelding. Wat voor gezichtsvorm heb jij?Gezichtsvormen-brillen

Tip 1: Wat voor een bril past bij een ovaal gezicht?

Bij een ovaal gezicht zijn je voorhoofd en kaaklijn ongeveer even breed en je jukbeenderen steken hierbij iets uit. Deze vorm komt het meest voor en bijna alle brillen staan goed bij een ovaal gezicht. Dit komt omdat je gezicht in proportie is en de meeste brillen voor deze gezichtsvorm worden gemaakt. Je kunt je bril daarom uit kiezen naar eigen smaak. Het blijft wel belangrijk om te letten op de grootte van de bril. Deze moet natuurlijk niet te groot of te klein zijn voor je hoofd.

Tip 2: Wat voor een bril past bij een rond gezicht?

Als je voorhoofd en wangen ongeveer even breed zijn, dan heb je een ronde gezichtsvorm. Je hebt een zachte kaaklijn en je jukbeenderen zijn niet bijzonder opvallend. Als je een rond gezicht hebt, kun je het beste voor een bril gaan die je gezicht minder breed maakt: een bril met rechte lijnen, zoals een rechthoekige of vierkante bril. Een montuur met ronde glazen is minder geschikt. Wanneer je je gezicht slanker wil laten lijken, kun je proberen om een grote(re) bril te kiezen. 

Tip 3: Wat voor een bril past bij een hartvormig gezicht?

Bij een hartvormig gezicht heb je een puntige kin en een breder voorhoofd. Je kaaklijn is smal en je wangen zijn wat ronder en opvallender. Kies daarom een bril die de aandacht van je voorhoofd weghaalt: halfronde of ovale brilglazen zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kun je het beste voor een licht montuur gaan met dunne poten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pilotenbril. Een voordeel is ook dat pilotenbrillen al jaren in de mode zijn. 

Tip 4: Wat voor een bril past bij een vierkant gezicht?

Je hebt een vierkante gezichtsvorm als je een wat bredere kaak hebt en een even breed voorhoofd en jukbeenderen. Het uitzoeken van een bril kan wat lastig zijn. Met een bril wil je de vorm van je gezicht wat verzachten: dit lukt het beste met ronde brillen. Vierkante en rechthoekige brillen zijn minder geschikt daarvoor. Deze accentueren namelijk de hoekige vormen van je gezicht.

Tip 5: Welke bril past bij mijn haarkleur?

Naast de vorm van je gezicht, is je haarkleur een goede graadmeter om te onderzoeken welke bril het beste bij jou past. De kleur van je haar en je teint zijn ook belangrijke factoren bij het kiezen van de kleur van je nieuwe bril. Probeer het maar eens uit!

1. Wat voor een bril past bij blond haar?

Als je blond haar hebt, kun je het beste wegblijven van donkere en zware monturen. Een zwarte of blauwe bril met donkere glazen komt dan meestal te hard over. Bij blond haar wordt een gele, bruine of een bril met een licht patroon aangeraden.

2. Wat voor een bril past bij lichtbruin haar?

Ook bij lichtbruin haar kun je donkere, zware monturen het beste vermijden. Ga liever voor een bril met een roodbruine of bronzen kleur om je haarkleur te versterken.

3. Wat voor een bril past bij donkerbruin haar?

Bij donkerbruin haar kun je een donker montuur goed hebben. Kies bijvoorbeeld zwart of donkerbruin. Ook een zilveren bril kan bij donkerbruin haar mooi staan.

4. Wat voor een bril past bij zwart haar?

Bij zwart haar kun je alle donkere kleuren goed hebben. Denk naast zwart ook aan donkerrood of donkergroen. Kies liever niet een bril die te licht van kleur is, dit kan je bleek laten lijken.

5. Wat voor een bril past bij grijs haar?

Bij grijs haar staat een koele kleur mooi, zoals blauw of een koele roodtint. Ook een zilveren of zwarte bril kun je goed hebben. Probeer weg te blijven van een gele of bruine bril.

Tip 6: Welke bril past bij mijn stijl en persoonlijkheid?

Nu je weet wat voor montuur én kleur jouw bril het beste kan hebben, ben je klaar voor de volgende stap: ga naar de brillenwinkel. Het is van groot belang dat je een bril kiest die past bij jouw stijl en persoonlijkheid. Kijk daarom goed naar je eigen stijl en persoonlijkheid. Welke kledingstijl heeft jouw voorkeur? Als je veel kleding in dezelfde kleur hebt, kan het leuk zijn om hierbij een passende bril te zoeken. 

Ook het onder de loep nemen van je persoonlijkheid kan een fijne tip zijn bij het kiezen van een bril. Een bril weerspiegelt het karakter van de drager en is naast een visueel hulpmiddel ook een modieus accessoire. Terwijl de één een groot montuur neemt, wil de ander liever een zo min mogelijk aanwezige bril.

Er zijn drie types brildragers:

  1. De modebewuste types: kijken vooral naar trends en het design van de bril;
  2. De praktische types: kijken voornamelijk naar de functie en prijs van de bril;
  3. De actieve types: zoeken een stabiele, comfortabele bril in een sportief design.

Lees ook

Heb jij nog geen bril nodig? Deze tips werken ook bij het zoeken naar de perfecte zonnebril. Lees het in dit artikel: welke zonnebril past bij jouw gezichtsvorm en haarkleur? 

Auteur: Ilse Bloemendal