Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Welke zonnebril past bij jouw gezichtsvorm en haarkleur?

Een nieuwe zonnebril uitkiezen is een lastige klus. Of een zonnebril mooi staat, goed bij het gezicht past én de mooie aspecten van het gezicht accentueert - is vaak moeilijk in te schatten. Voordat je een brillenwinkel induikt, is het goed om even thuis in de spiegel te kijken om te ontdekken wat de vorm van jouw gezicht is. Daarnaast is het goed om na te gaan welke zonnebrillen er bij jouw haarkleur passen. Zo wordt het kiezen van een zonnebril veel leuker én makkelijker.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Welke bril past bij mijn gezichtsvorm?

Met de juiste bril benadruk je de sterke punten van je gezicht, daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om de juiste bril te kiezen voor jouw gezichtsvorm. Heb je een ovaal, rond, hartvormig of een vierkant gezicht? Het is best lastig om zelf de vorm van je gezicht vast te stellen, soms kan je ook tussen 2 gezichtsvormen in zitten. Ga voor de spiegel zitten en haal zoveel mogelijk haar uit je gezicht, zodat je gezichtsvorm duidelijk wordt en je goed in kan schatten wat voor gezichtsvorm je hebt.

Bij een ovaal gezicht

Een ovale gezichtsvorm heb je als je voorhoofd en je kaaklijn ongeveer even breed zijn. Je jukbeenderen steken hierbij iets uit. Deze gezichtsvorm komt het meest voor. Bij een ovale gezichtsvorm heb je geluk: bijna alle zonnebrillen staan jou namelijk goed. Dit komt omdat je gezicht in proportie is en de meeste brillen voor deze gezichtsvorm worden gemaakt. Je kunt je zonnebril daarom uitkiezen op eigen smaak en op wat je graag wilt uitstralen. Het blijft wel belangrijk om te letten op de grootte van de bril. Deze moet natuurlijk niet te groot of te klein zijn voor je hoofd.

Bij een rond gezicht

Je hebt een ronde gezichtsvorm als je voorhoofd en wangen ongeveer even breed zijn. Je hebt een zachte kaaklijn en je jukbeenderen zijn niet bijzonder opvallend. Als je een rond gezicht hebt, kun je het beste voor een zonnebril gaan die je gezicht minder breed maakt. Ga voor een bril met rechte lijnen, zoals een rechthoekige of vierkante bril. Een montuur met ronde glazen is minder geschikt. Wanneer je je gezicht slanker wil laten lijken, kun je proberen om voor een grote zonnebril te gaan. Hoe breder de zonnebril, hoe beter!

Bij een hartvormig gezicht

Bij een hartvormig gezicht heb je een puntige kin en een breder voorhoofd. Je kaaklijn is smal en je wangen zijn wat ronder en opvallender. Ga daarom voor een bril die de aandacht van je voorhoofd weghaalt. Half(ronde) of ovale glazen zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kun je het beste voor een licht montuur gaan met dunne poten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pilotenbril. Een voordeel is ook dat pilotenbrillen al jaren in de mode zijn – grote kans dat jouw oma vroeger ook een pilotenbril droeg.

Bij een vierkant gezicht

Je hebt een vierkante gezichtsvorm als je een wat bredere kaak hebt en een even breed voorhoofd en jukbeenderen. Met je zonnebril wil je je gezicht bij deze vorm wat verzachten. Ronde brillen zijn hiervoor geschikt. Vierkante en rechthoekige brillen zijn minder geschikt. Deze accentueren namelijk de hoekige vormen van je gezicht.

Welke bril past bij mijn haarkleur?

Naast de vorm van je gezicht, is je haarkleur een goede graadmeter om te onderzoeken welke zonnebril het best bij jou past. De kleur van je haar en je teint zijn ook belangrijke factoren bij het kiezen van de kleur van je nieuwe zonnebril. Probeer het maar eens uit!

Bij blond haar

Als je blond haar hebt, kun je het beste wegblijven van donkere en zware monturen. Een zwarte of blauwe bril met donkere glazen komt dan meestal te hard over. Bij blond haar wordt een gele, bruine of een zonnebril met een licht patroon aangeraden.

Bij lichtbruin haar

Ook bij lichtbruin haar kun je donkere, zware monturen het beste vermijden. Ga liever voor een zonnebril met een roodbruine of bronzen kleur om je haarkleur te versterken.

Bij donkerbruin haar

Bij donkerbruin haar kun je een donker montuur goed hebben. Ga bijvoorbeeld voor zwart of donkerbruin. Ook een zilveren zonnebril kan bij deze donkerbruin haar mooi staan.

Bij rood haar

Rood haar kan ook verschillende tinten hebben. Er zijn koelere rode tinten en warme oranje tinten. Alle tinten rood passen bij groene monturen of glazen, wat ervoor zorgt dat er een mooi contrast is met je haar. Een zonnebril met paars monteur staat ook erg mooi bij rood haar. Evenals een zonnebril met een bruin montuur. Vermijd zwart en kleuren als geel en roze.

Bij zwart haar

Bij zwart haar kun je alle donkere kleuren goed hebben. Denk naast zwart ook aan donkerrood of donkergroen. Ga niet voor een zonnebril die te licht van kleur is, dit kan je bleek laten lijken.

Bij grijs haar

Bij grijs haar staat een koele kleur mooi, zoals blauw of een koele roodtint. Ook een zilveren of zwarte zonnebril kun je goed hebben. Probeer weg te blijven van een gele of bruine zonnebril.

10 leuke zonnebrillen modellen

  1. Ronde zonnebrillen
  2. Piloten zonnebrillen
  3. Rechthoekige zonnebrillen
  4. Hartjes zonnebrillen
  5. Oversized zonnebrillen
  6. Gespiegelde zonnebrillen
  7. Vlinder zonnebrillen
  8. Ovale zonnebrillen
  9. Wayfarer zonnebrillen
  10. Clubmaster zonnebrillen

Zonnebrillentrends 2022

Weet jij nog steeds niet wat voor zonnebril jij dit jaar moet kiezen? Laat je dan inspireren door deze leuke zonnebrillen, helemaal volgens de laatste trends:

Bekijk hier leuke zonnebrillen

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal