Draai voor klassieke weergave

Welke zonnebril past bij jouw gezichtsvorm en haarkleur?

Een nieuwe zonnebril uitkiezen, is soms een lastige klus. Want hoe weet je nou welke bril goed bij je past en de mooie aspecten van je gezicht accentueert? En hoe weet je welke brillen jou juist niet goed staan? Voordat je een brillenwinkel induikt, is het goed om even thuis in de spiegel te kijken om te ontdekken wat de vorm van jouw gezicht is. Is het ovaal, rond, vierkant of hartvormig? Daarnaast is het goed om na te gaan welke zonnebrillen er goed bij jouw haarkleur passen.

Ovaal gezicht

Een ovale gezichtsvorm heb je als je voorhoofd en je kaaklijn ongeveer even breed zijn. De jukbeenderen steken hierbij iets uit. De ovale gezichtsvorm komt het meest voor. Je zou dit de ideale gezichtsvorm kunnen noemen omdat het gezicht hierbij het meest in proportie is.

Bij een ovale gezichtsvorm heb je geluk. Bijna alle zonnebrillen staan jou namelijk goed. Dit komt omdat je gezicht in proportie is en de meeste brillen voor deze gezichtsvorm worden gemaakt. Je kunt je zonnebril daarom uitkiezen op eigen smaak en op wat je graag wilt uitstralen. Het blijft wel belangrijk om te letten op de grootte van de bril. Deze moet natuurlijk niet te groot of te klein zijn voor je hoofd.

Rond gezicht

Je hebt een ronde gezichtsvorm als je voorhoofd en wangen ongeveer even breed zijn. Je hebt een zachte kaaklijn en je jukbeenderen zijn niet bijzonder opvallend.

Als je een rond gezicht hebt, kun je het beste voor een zonnebril gaan die je gezicht minder breed maakt. Ga voor een bril met rechte lijnen, zoals een rechthoekige of vierkante bril. Een montuur met ronde glazen is minder geschikt. Wanneer je je gezicht slanker wil laten lijken, kun je proberen om voor een oversized zonnebril te gaan.

Hartvormig gezicht

Bij een hartvormig gezicht heb je een puntige kin en een breder voorhoofd. Je kaaklijn is smal en je wangen zijn wat ronder en opvallender.

Ga voor een bril die de aandacht van je voorhoofd weghaalt. Ronde of ovale glazen zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kun je het beste voor een licht montuur gaan met dunne poten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pilotenbril.

Vierkant gezicht

Je hebt een vierkante gezichtsvorm als je een wat bredere kaak hebt en een even breed voorhoofd en jukbeenderen.

Met je zonnebril wil je je gezicht bij deze vorm wat verzachten. Ronde brillen zijn hiervoor geschikt, maar ook brillen met een cateye montuur. Een vierkante of rechthoekige bril is minder geschikt. Deze accentueert juist de hoekige vormen van je gezicht.

Gezichtsvormen blog zonnebril 600x250

 

Naast de vorm van je gezicht, is de haarkleur ook een goede graadmeter om te onderzoeken welke zonnebril het best bij jou past.

Blond

Als je blond haar hebt, kun je het beste wegblijven van donkere en zware monturen. Een zwarte of blauwe bril met donkere glazen komt dan meestal te hard over. Bij blond haar wordt een gele, bruine of een zonnebril met een schildpad patroon aangeraden.

Lichtbruin

Ook bij lichtbruin haar kun je donkere, zware monturen het beste vermijden. Ga liever voor een zonnebril met een roodbruine of bronzen kleur om je haarkleur te versterken.

Donkerbruin

Bij donkerbruin haar kun je een donker montuur goed hebben. Ga bijvoorbeeld voor zwart of donkerbruin. Ook een zilveren zonnebril kan bij deze haarkleur mooi staan.

Zwart

Bij zwart haar kun je alle donkere kleuren goed hebben. Denk naast zwart ook aan donkerrood of donkergroen. Ga niet voor een zonnebril die te licht van kleur is, dit kan je bleek laten lijken.

Grijs

Bij grijs haar staat een koele kleur mooi, zoals blauw of een koele roodtint. Ook een zilveren of zwarte zonnebril kun je goed hebben. Probeer weg te blijven van een gele of bruine zonnebril.

Auteur: Tara Stokdijk