Ga naar de inhoud

Een tulp met jouw naam? Dat kan! 15 tulpen met namen van bekende Nederlanders

Update:
Tulp met jouw naam, vernoemen, bekende mensen

Tulpen bestaan in een overvloed aan kleuren en vormen, en er komen voortdurend nieuwe varianten bij. Elke nieuwe tulp krijgt zijn eigen unieke naam. Dit kan een fantasienaam zijn of een eerbetoon aan bekende Nederlanders zoals Rob de Nijs, of Koning Willem-Alexander. Wist je dat jij ook een tulp kan vernoemen naar jezelf?

Hoe worden tulpen namen gekozen?

Voordat ze een tulp vernoemen, wordt eerst gekeken welke kweker een nieuwe bolbloem heeft ontwikkeld. Daarna is het de vraag of deze bereid is om die dan naar iemand te noemen. De nieuwe tulp krijgt een registratie onder een nummer bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), die ook controleert of de voorgestelde naam nog beschikbaar is. De naamgeving is vaak goed voor een kweker, omdat het extra inkomst oplevert. Vaak is er na de naamgeving veel vraag naar de nieuwe tulp en dat is weer voer voor journalisten.

Officieel doopcertificaat nieuwe tulp

De nieuwe tulp krijgt een officieel ‘doopcertificaat’, die de kweker en de persoon naar wie de tulp is vernoemd tekenen. Vaak volgt er een doopceremonie waarbij de tulp water, champagne of een ander vloeistof over de zich heen gegoten krijgt. Als zege, opdat deze een lang en bloeiend leven tegemoet gaat.

Tulp vernoemend naar André van Duin

In 2022 werd een tulp vernoemd naar André van Duin. Bekijk hier de doop en lees daarna verder >>

Geen harde regels voor vernoemen, naam moet wel passend zijn

Er zijn geen strikte regels of richtlijnen voor het kiezen van namen voor nieuwe tulpenvariëteiten. De namen moeten wel uniek en passend zijn. De Koninklijke Algemene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) controleert eerst ook of een voorgestelde naam niet al in gebruik is. De KAVB is degene die de tulp keurt en registreert.

Kan ik een tulp naar mezelf vernoemen?

Een tulp naar jezelf vernoemen kan. Het is alleen wel een complex proces en er zijn kosten aan verbonden. Leuk is het natuurlijk wel een het is een mooi eerbetoon voor generaties na jou. Als jij er later niet meer bent, leeft jouw naam voort en bloeit het ieder voorjaar opnieuw op.

  • Het is raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerde kweker of bloemist voor meer informatie over het vernoemen van een tulp naar een persoon of bedrijf.

De tulpen met specifieke namen koop je hoofdzakelijk bij gespecialiseerde kwekerijen, bloemenwinkels of online. Een daarvan is de kwekerij Ligthart. Zij geven zelf ook nieuwe zaailingen van bloembollen namen van bekende mensen.

Tulpen met namen van bekende Nederlanders

  1. Andre Rieu
  2. Annie Schilder
  3. De broertjes de Boer
  4. Marjolein Bastin
  5. Piet Veerman
  6. Koning Willem-Alexander
  7. Rembrandt van Rijn
  8. Piet Paulusma
  9. Hans Klok
  10. Vincent van Gogh Tulp
  11. Tulp Rob de Nijs
  12. Anne Frank Tulp
  13. Rutger Hauer Tulp
  14. Max Verstappen Tulp
  15. Tulp Prinses Irene

Interesse in naamgeving van een tulp

Tegenwoordig zijn er zelfs bedrijven die hun merk verbinden aan een eigen tulp. Er zijn kwekers die daar graag aan meewerken. Ben je geïnteresseerd naar zo’n naamgeving? Neem contact op met een grote kwekerij bij jou in de buurt en vraag om hun procedures.

Er is zelfs een tulp vernoemd naar fantasiefiguren, zoals SpongeBob SquarePants >>

Tulpennamen van bekende Nederlanders is traditie

Het is een bijzondere traditie in Nederland om tulpen naar bekende personen te vernoemen. Deze eerbetuiging zie je het meeste in de sectoren, zoals kunst, sport, politiek en entertainment.

Tulpenseizoen van januari t/m mei

Tulpen zijn is te bewonderen van januari tot mei. De meest populaire plek om ze in allerlei soorten en maten te bewonderen is in de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuin in Lisse. Hier is het genieten van miljoenen bolbloemen: zoals die van SpongeBob. En je weet maar nooit: misschien krijg jij ooit nog eens zo’n lentebloem met jou naam! Tot die tijd: geniet van De leukste routes langs de mooiste bollenvelden.

Lees hier meer over koninklijke planten in 2 delen: Engelse royals voor in je tuin en Nederlandse royals voor in je borders.

Hoofdfoto: Prinses Irene Tulp. Foto: Olga Seifutdinova voor Canva.

Meer over: