Draai voor klassieke weergave

Met deze trucs voorkom je dat tulpen gaan hangen

Tulpen zijn er in bijna elke kleur, waardoor ze prachtig staan in ieder interieur. Op de keukentafel of in je woonkamer, deze frisse lentebloemen fleuren je huis echt op. Zolang ze niet gaan hangen. Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes om je tulpen zo lang mogelijk mooi te houden.

Margriet.nl heeft de beste tips voor je op een rij gezet.

Tulpen op de vaas

Tulpen groeien nog even door nadat je ze gekocht hebt, wel zeker zo’n vijf centimeter. Dit is ook één van de redenen waarom ze al snel krom gaan hangen. Kies daarom een vaas die minstens tot halverwege de stengels van de tulpen komt. Zo hebben je tulpen nog alle ruimte om te groeien zonder dat ze over de rand gaan hangen. 

Heb je alleen maar korte vazen in huis? Dan is er een manier om te voorkomen dat je tulpen verder groeien. Prik met een naald een gaatje recht onder de knop, boven in de steel van de tulp. Zo behouden ze dezelfde lengte.

Een koele plek voor tulpen

Tulpen houden niet van warmte. Zet ze dus niet in de brandende zon of op een warme plek in huis, zoals boven de verwarming. Op warme plekken zijn tulpen namelijk sneller uitgebloeid. Zoek dus een schaduwplekje of een plek waar ze geen direct licht vangen. Om ervoor te zorgen dat je tulpen het hoofd écht koel houden, kun je een paar ijsklontjes in het water gooien. Zo blijven ze langer mooi en vers.

Een schepje suiker of koperen munt

Heb je ergens een muntje van 5 eurocent liggen? Mooi, leg deze op de bodem van de vaas. Koper maakt het water namelijk zuurder, wat de groei van bacteriën tegengaat. Suiker is voeding voor bloemen. Door daar een schepje van in de vaas te doen, verleng je de levensduur van je tulpen. Vaak krijg je ook al een zakje bloemenvoeding bij de bos die je koopt.

Tulpen houden van vers water

Tulpen hebben veel water nodig. Daarnaast verwelken tulpen eerder door een vieze vaas. Ververs daarom regelmater het water in de vaas. Snijd de tulpen eventueel opnieuw schuin af.

Heb jij last van gele of verlepte bladeren in je kamerplant? Lees hier diverse tips om je kamerplant weer een tweede leven te geven.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl