Ga naar de inhoud

Vorstschade aan je huis: tips om het te voorkomen

Update:
Vorstschade

Met een aankomende vorstperiode in het vooruitzicht na een natte decembermaand en eerste week van 2024, is het belangrijk om voor te bereiden op potentiële vorstschade. Nu handelen is verstandig!

De voorspelde temperaturen dalen tot onder het vriespunt, waarmee -7 graden Celsius geen uitzondering wordt. In deze periode zijn bevroren leidingen een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot lekkages.

Regelmatige controle van de staat van leidingen, dakgoten en andere cruciale onderdelen die vatbaar zijn voor vorstschade is een sleutelmaatregel in het voorkomen van eventuele schade.

Voorkom vorstschade in huis

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om je huis te beschermen tegen vorstschade:

  1. Isoleer leidingen: Zorg ervoor dat waterleidingen goed geïsoleerd zijn, vooral diegene die langs buitenmuren lopen. Dit helpt bevriezing te voorkomen. Voor buitenkranen kun je bijvoorbeeld isolatiehoezen gebruiken.
  2. Laat de verwarming aan: Houd de verwarming aan, zelfs als je niet thuis bent. Een constante temperatuur helpt om bevriezing van leidingen te voorkomen.
  3. Sluit buitenkranen af: Zorg ervoor dat buitenkranen zijn afgesloten en dat de leidingen zijn leeggeblazen om te voorkomen dat ze bevriezen.
  4. Bescherm kwetsbare planten: Bedek gevoelige planten met doeken of folie om ze te beschermen tegen vorst.
  5. Controleer het dak: Zorg ervoor dat je dak in goede staat verkeert en eventuele lekkages repareert. Sneeuwophoping kan ook schade veroorzaken, dus houd het dak schoon.
  6. Controleer ook de dakgoten. Waar nodig bladeren en rotzooi verwijderen om bevriezing te voorkomen.
  7. Isolatie van de zolder: Verbeter de isolatie van je zolder om warmteverlies te verminderen en te zorgen voor een gelijkmatige temperatuur in huis.
  8. Gebruik tochtstrippen: Plaats tochtstrippen rond ramen en deuren om koude lucht buiten te houden.
  9. Laat de kraan druppelen: Laat bij extreme koude de kraan een beetje druppelen om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.

Lees ook onze tips om zelf te isoleren!

Door deze maatregelen te nemen, verminder je de kans op vorstschade aan je huis en zorg je ervoor dat het goed beschermd is tijdens koude periodes.

Hoe te handelen bij problemen door vorstschade

Een ander punt van aandacht is bescherming van de sloten van je huis en auto. Hiervoor kan een smeermiddel zoals siliconen spray of vaseline heel goed werken.

Indien er waterproblemen ontstaan tijdens de koude dagen of na het opwarmen, dan is het advies om de hoofdkraan dicht te draaien en de leidingen leeg te laten lopen.

Komt het water echt naar binnen? Plaats emmers of bakken om het water op te vangen en neem contact op met een lekkage specialist of lekdetectiebedrijf voor hulp. Maak foto’s als bewijs voor de verzekering en meld het incident direct bij de verzekeringsmaatschappij.

Het is essentieel om voor te bereiden op de komende winterse weken. Met de bovenstaande tips bescherm je jouw huis effectief tegen eventuele vorstschade.

Vorstschade aan de gevel herstellen

Video met uitleg hoe je vorstschade aan de gevel herstelt >>

Bron: weekbladdebrug

Meer over: