Ga naar de inhoud

Plantenterrarium: zijn planten in een ecosysteem een succes of miskoop?

Update:
Plantenterrarium, onderhouden planten terrarium, ecosysteem

Je ziet ze overal: de plantenterrarium. Zo’n betoverende groene werelden in een glas. Bij de verkoop zeggen ze dat je er thuis geen omkijken naar hebt. Is dat zo? Als je zo’n pot aanschaft en je zet het lukraak ergens neer is onze ervaring dat de lieve mini-jungle na verloop van tijd verandert in een beslagen pot met groen snot.

Wat blijkt nu? Het ecosysteem heeft niet veel, maar wel degelijk verzorging nodig. Je leest er in dit artikel alles over.

Hoe functioneert een plantenterrarium?

  • Een plantenterrarium is een gesloten ecosysteem waarin planten, licht, CO2 en water samenwerken en een zelfvoorzienende kringloop creëren.
  • Gedurende de dag voeren planten fotosynthese uit, waarbij ze licht, CO2 en water gebruiken om zuurstof te produceren.
  • ’s Nachts stoten de planten CO2 uit, terwijl dood materiaal ook CO2 afgeeft.
  • Deze continue interactie zorgt voor een evenwichtige kringloop, ondersteund door de gelijkmatige verspreiding van waterdamp door het terrarium.
  • Met de juiste zorg en aandacht is een terrarium een duurzame en langdurige toevoeging aan je interieur.
  • Sommige goed onderhouden terrariums hebben de potentie om vele jaren mee te gaan, en in sommige gevallen zelfs 10-tallen jaren.

Maar lang niet bij iedereen. Wat er mis kan gaan in jouw terrarium, daar kom je vanzelf achter als je doorleest.

Wat is de ideale plek voor een plantenterrarium?

Een terrarium plaats je op een plek met veel indirect licht, ongeveer een meter van het raam af. Je draait het wekelijks voor een gelijkmatige groei, maar vermijd direct zonlicht, wat de temperatuur kan verhogen. De afstand tot het raam kan variëren op basis van de oriëntatie van het raam, waarbij noordelijke ramen een uitzondering vormen.

Hoe water en condens beheersen in het plantenterrarium?

Beheersing van condensvorming is belangrijk. Je beheerst de condensvorming door af en toe te luchten en pas de lichtinval aan indien nodig. Reinig het glas met een keukenpapiertje als vuil de planten aan het zicht onttrekt. Houd ook de bodem vochtig, maar als deze redelijk droog is, geef dan 2 keer per jaar water. Een zorgvuldige balans zorgt voor een gezond, gesloten plantenterrarium.

Wat groeit er naast planten nog meer in de pot?

Naast planten en grond hebben terrariums ook kleine bewoners nodig, zoals springstaarten. Deze nuttige diertjes helpen bij het opruimen van aarde en beperken schimmelvorming. Het ontstaan van schimmel is overigens niet altijd nadelig, omdat schimmels plantresten ook goed afbreken en de bodem voeden.

Kan ik mijn plantenterrarium herinrichten?

Overweeg je jouw terrarium om te gooien? Kies dan bij de herinrichting voor tropische planten die van een vochtige omgeving houden zoals orchideeën, varens en mossen. Voeg ook wat actieve houtskool toe in de beginfase om ongewenste schimmelvorming te voorkomen. Hiermee creëer je een optimaal circulair ecosysteem in je plantenterrarium.

Welke planten zijn geschikt voor in een terrarium?

Populaire plantensoorten voor terrariums zijn:

  • Varens zijn perfect voor vochtige omstandigheden.
  • Bromelia’s zijn kleurrijke, exotische planten die goed gedijen in terrariums.
  • Fittonia staat ook bekend als de ‘Zenuwplant,’ en heeft opvallende bladtekeningen. Valt mooi op in een pot.
  • Orchideeën: orchideeën zijn kleurrijke bloemen die zeer goed gedijen in een vochtige omgeving.
  • Mossen zijn ideaal voor het creëren van een groen tapijt in het terrarium.

Is toevoegen van plantenvoeding in een terrarium nodig?

Het toevoegen van plantenvoeding aan planten in een terrarium kan een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een gezond en uitgebalanceerd ecosysteem. Hoewel terrariumplanten gedeeltelijk zelfvoorzienend zijn, maken ze ook na verloop van tijd bepaalde voedingsstoffen uit de bodem op.

Hier zijn enkele tips met betrekking tot het toevoegen van plantenvoeding aan een terrarium:

  1. Kies voor meststoffen die specifiek zijn ontworpen voor terrariumomgevingen. Deze meststoffen bevatten vaak een gebalanceerde mix van voedingsstoffen die geschikt zijn voor de behoeften van planten in een gesloten systeem.
  2. Gebruik meststoffen spaarzaam en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Overmatige bemesting kan schadelijk zijn voor de planten en het evenwicht in het terrarium verstoren.
  3. Vloeibare meststoffen meng je makkelijk met het gietwater en verdeel je gelijkmatig over de bodem van het terrarium. Dit maakt het mogelijk om de voedingsstoffen geleidelijk aan de planten toe te dienen.
  4. Pas de keuze van meststoffen aan op basis van de behoeften van de planten in het terrarium. Sommige planten hebben specifieke voedingsstoffen nodig, zoals extra stikstof, fosfor of kalium. Zorg ervoor dat de meststof deze elementen bevat.

De planten in mijn terrarium gaan dood, wat doe ik verkeerd?

Het is zonde als de planten in je terrarium niet goed gedijen. Hier zijn nog meer mogelijke oorzaken en oplossingen om de gezondheid van je terrariumplanten te verbeteren:

  • Kijk naar de plek van je terrarium: staat het terrarium soms in de felle zon? Zorg ervoor dat het de juiste hoeveelheid indirect licht ontvangt en vermijd direct zonlicht, wat de temperatuur kan verhogen.
  • Kijk naar je watergeefschema: te veel water kan leiden tot rot, terwijl te weinig water de planten doet verwelken. Pas het watergeefschema aan op basis van de vochtigheid van de grond. De bodem mag echt niet te nat zijn. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen tussen de gietbeurten. Als je niet regelmatig meststoffen toevoegt, kan het zijn dat de planten uitgeput raken. Overweeg het gebruik van een gebalanceerde terrariummeststof volgens de aanbevolen dosering.
  • Verbeter de bodemdrainage: voorkomen dat water zich ophoopt. Als de wortels constant in vochtige omstandigheden verkeren, leidt dit tot problemen zoals schimmelvorming en wortelrot.
  • Controleer op ziekten: schimmels, insecten of andere parasieten tasten de gezondheid van de planten aan. Verwijder indien mogelijk aangetaste delen en behandel de planten indien nodig met een geschikt bestrijdingsmiddel.
  • Vermijd plotse temperatuurschommelingen: planten in terrariums gedijen het beste bij een constante temperatuur. Zorg ervoor dat er geen extreme temperatuurschommelingen zijn die stress bij de planten veroorzaken.

Door deze stappen te volgen, herstel je de balans van het ecosysteem. Het kan even duren voordat je verbeteringen ziet, dus wees geduldig en blijf de condities van je terrarium nauwlettend in de gaten houden. Verwijder regelmatig dode bladeren en takken. Dode plantendelen bevorderen schimmelvorming.

Mag ik het plantenterrarium luchten bij condens?

Als er overmatig veel condens is en de planten zijn moeilijk zichtbaar, open dan het terrarium af en toe om te luchten. Hierdoor kan overtollige vochtigheid ontsnappen en voorkom je dat planten verstikt raken.

Hiermee gaan veel mensen de mist in omdat er vaak wordt gesproken over een gesloten ecosysteem. Net als je huis luchten is het ook verstandig om je mini plantenwereldbol regelmatig even van frisse lucht te voorzien.

Bekijk in deze video hoe je zelf een plantenterrarium maakt >>

Rosalie Boom maakt in haar video’s wel hele bijzondere plantenterrariums >>

Een goed onderhouden plantenterrarium is niet alleen een decoratieve toevoeging aan je huis, maar ook een levendige, zelfvoorzienende wereld, waarin planten gedijen met minimale inspanning.

Veel plezier met het creëren en onderhouden van jouw groene mini wereldjes achter glas!

Meer over: