Ga naar de inhoud

Amsterdam pimpt stadswijken op met duizenden nieuwe woningen

Update:

Amsterdam heeft grote plannen om de wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost nieuw leven in te blazen. Duizenden nieuwe woningen vormen het antwoord op de stijgende vraag naar woonruimte en de sociaal maatschappelijke problemen in de wijken. Er komen allerlei nieuwe voorzieningen in de wijken.

Gemeente Amsterdam: nieuwe manier van stadsontwikkeling

Wethouder Victor van Dantzig: “Met dit plan kiezen we voor een nieuwe manier van stadsontwikkeling. We investeren via woningbouw in wijken die het echt nodig hebben. We investeren in woningen én voorzieningen in de buurten. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Ook de Amsterdammers zelf mogen er over mee praten.”

Tekst gaat onder video verder >>

Mensen moeten zich thuis voelen in hun eigen buurt

Nieuwe woningen in de wijken Nieuw-West, Noord en Zuidoost, helpen volgens planologen evenwicht te creëren tussen behoud van ruimte voor bedrijven en groenvoorzieningen en het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken.
Van Dantzig: “Mensen moeten zich thuisvoelen in hun eigen buurt. Daarom moeten we niet alleen huizen bouwen, maar vooral investeren in goede voorzieningen en een prettige leefomgeving.”

Experts waarschuwen dat het te druk wordt in de wijken en dat open ruimtes verloren gaan. Ook zijn er zorgen over de beschikbaarheid van betaalbare woningen in deze nieuwe woningcomplexen. Van Dantzig zegt daar oog voor te hebben.

Ondanks de angst om de stijgende prijs voor huurwoningen blijft het aantal huurwoningen stijgen.

Voor 2035 90.000 nieuwe woningen in Amsterdam

De plannen voor de bouw van duizenden nieuwe woningen in Nieuw-West, Noord en Zuidoost zijn onderdeel van een breder plan om aan de groeiende vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam te voldoen. De stad heeft te maken met een aanzienlijk woningtekort en de vraag naar woningen blijft stijgen.

Amsterdam heeft de ambitie om voor 2035 90.000 nieuwe woningen te hebben.

Bron: ND
Foto: Gustavo Geleano Maz (Canva)

Meer over: