Ga naar de inhoud

Planten verplaatsen en waarom dat niet slim is

Update:
Planten die niet van plek wisselen houden

Het is verleidelijk om je planten regelmatig van de ene naar de andere hoek van je huis te verplaatsen. Misschien denk je dat ze meer zonlicht nodig hebben, je zet ze uit de tocht of je vindt het gewoon leuk om af en toe je interieur te veranderen. Weet dan wel dat je geliefde groene vrienden daar hinder van ondervinden. Lees wat je moet doen als je planten verhuisd.

Planten zijn het gelukkigst en gezondst op een vaste plek

Planten verplaatsen heeft gevolgen voor hun gezondheid en groei. In dit artikel bekijken we waarom het verstandig is om je planten niet teveel heen en weer te sjouwen.

Redenen waarom je planten niet moet verplaatsen

  1. Stress voor je planten: Net als mensen ervaren planten stress wanneer ze voortdurend van omgeving veranderen. Elke verplaatsing betekent aanpassing aan nieuwe lichtomstandigheden, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot een verzwakking van de plant en het verminderen van zijn vermogen om voedingsstoffen op te nemen.
  2. Wortelgroei belemmeren: Planten hechten zich met hun wortels aan de grond, en regelmatig verplaatsen kan de groei van deze wortels belemmeren. Wortels hebben tijd nodig om zich te vestigen en uit te breiden, en elke keer dat je een plant verplaatst, verstoor je dit proces. Dit kan de stabiliteit van de plant beïnvloeden en leiden tot minder efficiënte opname van water en voedingsstoffen.
  3. Aanpassing aan specifieke omstandigheden: Elke plant heeft specifieke eisen als het gaat om licht, temperatuur en vochtigheid. Wanneer je constant verandert waar je plant zich bevindt, is het moeilijk voor de plant om zich aan te passen aan deze specifieke omstandigheden. Hierdoor kan de groei vertragen en kleuren bladeren geel, wat aangeeft dat de plant niet gelukkig is.
  4. Verlies van bloemknoppen en vruchten: Sommige planten hebben een vaste cyclus voor bloei en vruchtzetting. Door ze te vaak te verplaatsen, kan je deze cyclus verstoren en het aantal bloemen en vruchten verminderen. Als je hoopt op een overvloedige oogst of een weelderige bloei, is het belangrijk om je planten consistent op dezelfde plek te houden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Conclusie: Hoewel het verleidelijk is om je planten te verplaatsen om esthetische redenen of omdat je denkt dat je ze een plezier doet, is het belangrijk om te onthouden dat planten hun tijd nodig hebben om zich aan te passen aan hun omgeving.

Planten die niet van verkassen houden

Dit zijn voorbeelden van bekende planten waarvan je misschien denkt dat je ze prima kunt verkassen van de ene plek naar de andere. Ook deze plantensoorten zijn honkvast.

1. Vrouwentong

Sansevieria, ook wel bekend als de Vrouwentong, is een sterke en gemakkelijk te verzorgen plant. Deze plant gedijt goed in indirect licht en heeft minimale waterbehoefte. Het is echter het gelukkigst wanneer het eenmaal op een plek staat en niet constant wordt verplaatst. Sansevieria past zich langzaam aan zijn omgeving aan, en verplaatsingen kunnen stress veroorzaken.

2. Aloë Vera

Aloë Vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en vlezige bladeren. Deze plant gedijt goed in zonlicht en heeft weinig water nodig. Aloë Vera gedijt het best wanneer het op een zonnige vensterbank staat en je haar daar lekker met rust laat.

Deze plant is soms gevoelig voor veranderingen in lichtomstandigheden.

3. Rubberplant

De Rubberplant, of Ficus elastica, is een populaire kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant gedijt goed bij stabiele lichtomstandigheden en vochtigheid.

Het is gevoelig voor veranderingen in zijn omgeving en kan bladeren laten vallen als het te vaak wordt verplaatst. Het is raadzaam om het op een plek te houden met helder, indirect licht.

4. ZZ-plant

De ZZ-plant staat bekend om zijn lage onderhoudsbehoefte en kan gedijen in lage lichtomstandigheden. Het is een plant die goed bestand is tegen verwaarlozing, maar het gedijt het beste als het op een plek staat zonder veel verstoring.

Te veel verplaatsingen vertraagt de groei van de in het latijn geheten Zamioculcas.

Planten verhuizen naar een andere woning of kantoor

Het verhuizen van planten van het ene naar het andere huis kan een delicate operatie zijn, omdat planten gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving.

Voordat je gaat verhuizen: verwijder dode bladeren en takken om de belasting te verminderen en de plant gezond te houden. Wikkel de potten in krantenpapier of bubbeltjesplastic om de wortels te beschermen. Voor grote planten kun je een kartonnen doos over de bovenkant van de plant plaatsen en deze vastzetten om te voorkomen dat takken breken. Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen. Plaats planten niet in de directe zon of naast koude ramen.

Hier is een stappenplan om ervoor te zorgen dat je planten de verhuizing goed doorstaan:

  1. Voorbereiding: Geef je planten ruim van tevoren water. Goed gehydrateerde planten hebben een betere kans om de verhuizing te overleven.
  2. Potselectie: Plaats je planten in stevige potten die geschikt zijn voor transport. Zorg ervoor dat de potten voldoende drainagegaten hebben.
  3. Bescherming van takken en bladeren: Bedek kwetsbare bladeren met papier of doeken om schade tijdens het transport te voorkomen.
  4. Vervoer in een veilige omgeving: Plaats planten rechtop in de auto om te voorkomen dat ze omvallen.
  5. Zorg voor goede ventilatie: Als je de planten in een afgesloten voertuig vervoert, zorg dan voor voldoende ventilatie om oververhitting te voorkomen.
  6. Snel uitladen: Zodra je op de nieuwe locatie bent, haal je de planten snel uit de auto om ze blootstelling aan extreme temperaturen te minimaliseren.
  7. Aanpassingsperiode: Laat de planten wennen aan hun nieuwe omgeving door ze niet meteen bloot te stellen aan direct zonlicht. Geef ze wat tijd om te acclimatiseren.
  8. Regelmatig water geven: Houd een oogje in het zeil op de vochtigheid van de grond en pas het watergeven aan indien nodig, vooral in de eerste weken na de verhuizing.

Door deze stappen te volgen, minimaliseer je de stress voor je planten tijdens de verhuizing en zorg je ervoor dat ze gezond en gelukkig blijven in hun nieuwe huis.

Conclusie is: Hoewel planten zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving, zijn er enkele die er net als de meeste mensen de voorkeur geven aan stabiliteit. Zoek vooraf goed uit welke extra aandacht nodig hebben. Door te begrijpen welke planten echt niet van verkassen houden – en ze op de juiste manier te verzorgen – voorkom je dat ze onnodig doodgaan en kun je (op jullie nieuwe plek) genieten van gezonde en gelukkige groene metgezellen.

Meer over: