Ga naar de inhoud

De tanden van de royals, niet allemaal even koninklijk (als die van Meghan)

Update:
Koninklijke gebitten, de tanden van de royals

In het verleden hadden koninklijke families meer toegang tot tandheelkundige behandelingen dan het gepeupel. Toch lijkt het of niet alle royals daar gebruik van maakten. Er zijn nu wel meer royals met stralende gebitjes. Toch zijn er nog leden die echt wel meer geld mogen uitgeven aan hun tanden. Kijk maar.

Royals hebben niet vanzelfsprekend allemaal mooie tanden

Tandheelkundige zorg was een paar eeuwen geleden natuurlijk nergens zo geavanceerd als vandaag de dag. Het is niet gek dat sommige leden van koningshuizen kampten met matige gebitten. Verdiepen we ons in de tanden van de royals komen we koningin Elizabeth I van Engeland als eerste tegen.

Elisabeth I had echt een slecht gebit. Ze verloor veel van haar tanden al op jonge leeftijd. Ze droeg daarom ter compensatie vaak extravagante pruiken. Zo probeerden de elite in de 16e eeuw de aandacht af te leiden van slechte gebitten en hygiëne.

Tegenwoordig hebben royals toegang tot de meest moderne tandheelkundige zorg. Daarom verbaast het ons dat er nog steeds prinsen en prinsessen zijn met matige gebitten. Lees verder en je komt erachter wie dit zijn.

Genetica, dieet en mondhygiëne spelen een rol

Waarom hebben leden van koningshuizen slechte gebitten, vroegen wij ons af? Dit blijkt net als bij alle mensen genetisch bepaald. Daarnaast speelt dieet en mondhygiëne een grote rol spelen in de gezondheid van de tanden en tandvlees van de hoogheden. Het zijn ook gewoon mensen en hebben zij ook te maken met erfelijke ongemakken.

Hoewel er geruchten zijn over cosmetische tandheelkundige ingrepen bij royals, zoals het bleken van tanden of het plaatsen van facings, is er over het algemeen verder weinig te vinden over de specifieke tandheelkundige zorg van individuele leden van koninklijke families. Dit blijft ook privé.

We gaan af op de beelden die we zien en daaruit blijkt dat de jongere generaties allemaal een beugel dragen, wanneer de tanden niet recht staan.

Zelf ook last van een slecht verzorgd gebit? Zo verwijder je gele en bruine aanslag op je tanden. En je tanden verzorg je tegenwoordig met deze moderne foefjes.

Leden van de koninklijke families met de mooiste tanden

De leden van koninklijke families met de mooiste gebitten hebben geen blauw bloed. Denk aan Koningin Máxima of de Prinses van Wales Kate Middleton. Allebei hebben zij een stralend mooi wit en recht gebit. En bekijk de prachtige lach van Megan Markle. Wie wil er niet ook net zo’n stralend gebit?

De facings van Megan Markle

In de periode dat Megan lid werd van de Britse koninklijke familie werden tandartsen in Engeland platgebeld voor afspraken. Ze namen plaatjes mee van de prinses en toonden dit aan hun behandelaar.

Wat men niet wist is dat de witte tanden van Megan niet natuurlijk zijn. Volgens een Nederlandse cosmetisch arts heeft ze porseleinen of keramieke facings. Die kan iedereen plaatsen, alleen kan lang niet iedereen dat betalen. Een gemiddelde facing van porseleine tand of kies kost al snel tussen de 450 en 900 euro.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

De royals met de slechte tanden

De royals met de slechte gebitten zijn naar onze mening die van koning Willem-Alexander en die van de dochter van de hertog van York, prinses Beatrice van York.

Prinses Beatrice heeft een beetje hetzelfde gebit als haar grootmoeder. Lange hoektanden. Haar tanden staan wel een stuk rechter dan die van haar vader Andrew. Bekijk je het gebit van de hertog van York, dan vraag je je af waarom deze man nooit een beugel heeft genomen. Zijn ondergebit staat echt schots en scheef.

Lees verder onder het Instagram-berichten >>

Gebit van Willem-Alexander veel te geel

Het gebit van Koning Willem-Alexander is wat gelig. Mogelijk komt dit omdat hij (sigaren) rookt. Hij krijgt dan ook regelmatig commentaar op op zijn tanden, zoals in het bericht hieronder te lezen is.

Rond zijn huwelijk met Máxima was het echt slecht gesteld met het gebit van de toenmalige kroonprins. Rond 2006 heeft hij wel grondig zijn gebit onder handen laten nemen. Vermoedelijk heeft hij toen ook facings genomen. Toch blijft het een middelmatig gebit voor een persoon met een ruime vergoeding voor representatiekosten.

Onze koning en koningin weigeren eigen tandartskosten te betalen

Even een herinnering uit 2019 aan ons brave koningshuis. Toen kwam er een bijzonder feitje aan het licht: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima schijnen hun tandartskosten niet zelf te (willen) betalen. Volgens een bron binnen de koninklijke familie worden sommige facturen en rekeningen genegeerd. Dit werd duidelijk uit een audiobericht van de Volkskrant. Bedrijven en leveranciers sturen vaak geen nota’s, omdat het gebruik van hun producten door het Nederlandse koningshuis aanzienlijke gratis publiciteit oplevert. Het lijkt erop dat het koningspaar het hiermee eens is.

Zijn moeder, Prinses Beatrix, heeft in de jaren 80 wel iets aan haar gebit laten doen. Ze liet kronen plaatsen en heeft haar tanden gelijk laten zetten. Als je foto’s erbij pakt uit haar jeugd zie je dat haar voortanden in die tijd langer waren. Voor een dame van haar leeftijd heeft Prinses Beatrix een verzorgd gebit.

Willem-Alexander laatste generatie met slechte tanden

Koningin Máxima maakte wel gebruik van de mogelijkheden. Ze droeg enkele jaren geleden een transparante aligner beugel en heeft mogelijk enkele facings. De 3 dochters van Willem-Alexander en Máxima, Amalia, Alexia en Ariane, hebben ook allemaal een stralend gebit.

‘Engelsen hebben slechte gebitten’

Het idee dat ‘Engelsen slechte gebitten hebben’, is een stereotype dat toch niet helemaal klopt. Je kan het alleen wel toeschrijven aan historische redenen en culturele percepties.

In het verleden hadden veel mensen in Engeland wel slechte toegang tot tandheelkundige zorg. Voor de komst van moderne tandheelkunde waren extracties vaak de enige oplossing voor tandproblemen. Dit leidde tot een situatie waarin veel Engelsen tanden misten. Bij het Engelse ‘First Dates’ programma valt het ons nog wel op dat veel deelnemers nog steeds van die onverzorgde tanden hebben.

Het gebit van koning Charles

Charles, Prins van Wales, heeft door de jaren heen bekendheid gekregen vanwege zijn opvallende tanden. Zijn tanden hebben vaak de aandacht getrokken vanwege hun onregelmatige stand en prominente voortanden.

Hoewel er geen officiële verklaringen zijn gegeven voor de toestand van zijn gebit, zijn er verschillende speculaties geweest over mogelijke oorzaken. Variërend van genetica tot het vermijden van cosmetische ingrepen. Het onderwerp wordt soms met humor behandeld, maar er is ook begrip voor de privacy van individuen, inclusief beroemdheden zoals koning Charles.

Suiker en koolhydraten oorzaak slechte tanden

Mensen met een dieet dat rijk is aan suiker en koolhydraten hebben meer tandbederf. Hoewel de tandheelkundige zorg in ons land aanzienlijk is verbeterd, spelen sociaaleconomische factoren nog steeds een rol spelen bij de toegang tot kwalitatieve tandheelkundige zorg voor sommige mensen.

Bronnen: Story, De Oranjes
Beeldmateriaal: Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images

Meer over: