Ga naar de inhoud

Amalia ontvangt onderscheiding: Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke

Update:
Amalia

Prinses Amalia heeft een bijzondere eer ontvangen van koning Felipe van Spanje. Dinsdag kondigde de Spaanse regering aan dat zij het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke heeft gekregen. Het is een onderscheiding die een hoge mate van koninklijke waardering vertegenwoordigt. Lees hier wie haar voor gingen.

Wat is het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke?

De Orde van Isabella de Katholieke is een prestigieuze Spaanse ridderorde die in 1815 werd ingesteld door koning Ferdinand VII. Dit ter ere van koningin Isabella I van Castilië. Het Grootkruis is 1 van de hoogste graden binnen deze orde. Je krijgt de orde alleen als je buitengewone diensten verleent aan Spanje. Of aan de bevordering van de Spaanse cultuur, kunst, wetenschap of samenleving.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke. (Foto: Tempura voor Canva)

Eerdere ontvangers van de onderscheiding

Prinses Amalia treedt hiermee in de voetsporen van eminente personen. Onder hen bevinden zich staatshoofden, politici, kunstenaars, wetenschappers en humanitaire figuren. Zij hebben zich stuk voor stuk op uitzonderlijke wijze ingezet voor Spanje.

Bij het komende staatsbezoek van de koning van Spanje krijgt de kroonprinses de onderscheiding opgespeld. De Nederlandse leden zijn tot nu toe: 2 leden van de Koninklijke familie en een architect:

  1. Prinses Margriet der Nederlanden
  2. Koningin Máxima
  3. Architect Pierre Cuypers (Cuypers was commandeur der 1e Klasse in de orde van Isabella de Katholieke)

Staatsbezoek van koning Felipe en koningin Letizia

De toekenning van deze onderscheiding valt samen met het aanstaande staatsbezoek van koning Felipe en koningin Letizia aan Nederland. Tijdens het verwachte staatsbanket draagt de prinses Amalia de onderscheiding. Ze draagt het ook als teken van de nauwe banden tussen de Nederlandse en Spaanse koninklijke families. Het is een erkenning van haar rol als vertegenwoordiger van de Nederlandse jeugd en cultuur.

Bron: Vorsten
Hoofdfoto: RVD

Meer over: