Ga naar de inhoud

Staatsbezoek Koning Felipe VI en Koningin Letizia van Spanje aan Nederland

Update:
Staatsbezoek Koning Felipe VI en Koningin Letizia van Spanje aan Nederland

Op uitnodiging van koning Willem-Alexander brengt Koning Felipe VI van Spanje woensdag 17 en donderdag 18 april een staatsbezoek aan Nederland. Samen met zijn echtgenote, Koningin Letizia, brengt hij een bezoek aan verschillende activiteiten die de nauwe banden tussen Nederland en Spanje benadrukken. Dit staat op het programma:

2-daagse programma van het Staatsbezoek

Op cultureel vlak vinden regelmatig uitwisselingen plaats tussen Nederland en Spanje. Variërend van kunst en cultuur tot hedendaagse maatschappelijke thema’s zoals gelijkheid en duurzaamheid. Deze uitwisselingen dragen bij aan een diepere culturele verbondenheid tussen beide landen en bevorderen de samenwerking op maatschappelijke vraagstukken.

De officiële ontvangst vindt woensdag 17 april plaats op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomen daar het Spaanse koningspaar. Na de welkomstceremonie volgt een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam. Dit ter ere van de historische banden tussen beide landen.

Tijdens het staatsbezoek bezoeken Koning Felipe VI en Koningin Letizia verschillende locaties en ontmoeten ze Nederlandse autoriteiten, bedrijven en organisaties. Van een sportmiddag bij de Cruyff Foundation tot gesprekken over maritieme waterstofcorridors en economische samenwerking in de cybersecurity- en fintech sector.

Het programma richt zich op het versterken van bestaande banden en het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking.

Koning en koningin bezoeken culturele en innovatieve evenementen

Het staatsbezoek sluit het koningspaar af met culturele en innovatieve evenementen. Met een bezoek aan het Amsterdams Spaans Film Festival (ASFF) en een dialoog met onderzoekers van Clingendael en Elcano over toekomstgerichte beleidsagenda’s voor de Europese Unie. Deze evenementen benadrukken de veelzijdigheid en diepgang van betrekkingen tussen Nederland en Spanje.

De tekst gaat verder onder de aankondiging van het ASFF >>

Nederland en Spanje delen rijke geschiedenis

Nederland en Spanje delen een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1648. Deze historische banden hebben zich door de eeuwen heen ontwikkeld en versterkt. Dit is gebaseerd op gedeelde waarden en belangen op politiek, economisch, cultureel en sociaal vlak. En die samenwerking tussen Nederland en Spanje is in de afgelopen jaren geïntensiveerd.

De economische banden tussen de 2 EU landen is hecht, met Spanje als de 7e exportbestemming voor Nederland. De handel omvat onder andere de import van groenten en fruit uit Spanje. Daarnaast ook investeringen in groene waterstofprojecten om toekomstige energiebehoeften te waarborgen.

In 1980 waren er nog demonstraties tijdens een Staatsbezoek

Het Spaanse koningshuis heeft verschillende staatsbezoeken gebracht aan Nederland in het verleden. Het meest opmerkelijke staatsbezoeken was in 1980. Dit bezoek was historisch. Omdat het het eerste staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Nederland was, na de restauratie van de Spaanse monarchie. Tijdens het bezoek aan de Dam waren er veel Spanjaarden die demonstreerden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Protesterende Spanjaarden op de Dam, tijdens het 1e Staatsbezoek van het Spaanse Koninghuis in 1980. (Foto: Fotocollectie Anefo).

De reden voor deze demonstraties lag in de onvrede die er binnen bepaalde delen van de Nederlandse samenleving waren. Een belangrijke factor was de nasleep van het Franco-regime in Spanje. Dat eindigde met de dood van dictator Francisco Franco in 1975. Dit werd de overgang naar een constitutionele monarchie onder Koning Juan Carlos I. De demonstranten bekritiseerden het nieuwe Spaanse koningshuis vanwege vermeende banden met het voormalige regime.

  • Koning Juan Carlos I en Koningin Sofia bezochten Nederland na 1980 nog 2 keer.
  • Koning Felipe VI en Koningin Letizia brachten in 2019 hun eerste officiële bezoek aan de Nederlandse autoriteiten.

De toekomstige samenwerking tussen Spanje en Nederland

Het komend staatsbezoek moet een belangrijke mijlpaal zijn in de verdere versterking van de banden. Met de activiteiten en ontmoetingen worden niet alleen bestaande samenwerkingen geconsolideerd, maar ook nieuwe mogelijkheden verkend voor toekomstige samenwerking.

Koning Felipe VI en Koningin Letizia met hun dochters

De dochters van Koning Felipe VI en Koningin Letizia van Spanje zijn prinses Leonor van Asturië en infanta Sofia van Spanje. Prinses Leonor is de oudste en de troonopvolger. Beide prinsessen worden regelmatig gezien bij koninklijke evenementen en vertegenwoordigen de Spaanse koninklijke familie op verschillende gelegenheden.

Bron: Rijksoverheid
Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Meer over: